Slatina: Biserica de lemn Leleasca va face parte din patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai frumoasă biserică de lemn din sudul ţării, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Păroşi, comuna Leleasca, va deveni patrimoniu european. Aceasta deţine recordul de vârstă printre clădirile asemănătoare din Oltenia şi Muntenia, având aproape o jumătate de mileniu. Documentaţia privind introducerea în patrimoniul UNESCO va fi depusă la începutul noului an.

Biserica de lemn datează din anul 1594, însă edificiul a fost refăcut în forma actuală în perioada 1765 - 1766. Este una dintre cele mai reprezentative biserici de lemn de la sud de Carpaţi şi prezintă un interes deosebit datorită caracteristicilor arhitectonice şi decorative. Monument istoric, lăcaşul a fost reabilitat şi resfiinţit în acest an, investiţia fiind de o jumătate de milion de lei. 
Potrivit directorului Florin Obretin, care a prezentat astăzi în cadrul Colegiului Prefectural raportul privind activitatea desfăşurată în acest an de către Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Olt, „împreună cu un proiectant specialist, s-a elaborat documentaţia privind introducerea în Patrimoniul European a bisericii, şi care va fi depusă în primul trimestrul 2011 la forurile competente”.
În Patrimoniul UNESCO figurează în prezent din România: opt biserici de lemn din Maramureş, şase biserici din Moldova, Mănăstirea Hurezi, şapte localităţi cu biserici fortificate din Transilvania, şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei şi Centrul Istoric Sighişoara.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite