Slatina: Bebeluşul din Brâncoveni a murit cu zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul care a murit zilele trecute, la Brâncoveni, ar fi putut trăi şi astăzi dacă ar fi fost hrănit cu lapte praf, aşa cum i-a recomandat medicul de familie. În timp ce reprezentanţii DSP Olt susţin că laptele există în depozit, dar că nu a fost ridicat, primarul susţine că de câte ori s-a interesat de el i s-a spus că nu există.

Marius Alexandru Truică, bebeluşul din comuna Brâncoveni a fost înmormântat ieri, la cimitirul din localitate. În urma necropsiei cadavrului, medicii legişti au stabilit că băieţelul a murit din cauza unei bronhopneumonii apărute pe fondul unei distrofii severe. Stela Truică, mama copilului, spune că acesta nu a dat niciun semn că ar fi bolnav. "Copilul era bine, nu vomita, nu tuşea, nu avea febră. Nu am observat nimic schimbat la el", a spus femeia. Medicii specialişti spun că băieţelul ar fi putut scăpa dacă era hrănit cu lapte praf. „Copilul s-a născut normal, având o greutate de 3, 280 kilograme. Încă din prima lună i-am recomandat lapte parf. Pe data de 29 noiembrie l-am vaccinat şi nu avea nimic, era perfect sănătos. Nu îmi explic cum această bronhopneumonie nu a dat semne. Mi-e greu să cred că mama, care mai are încă cinci copiii, nu şi-ar fi putut da seama că micuţul este bolnav, pentru că această formă de boală are mai multe simptome”, a spus medicul Mihaela Prelipceanu, medicul de familie al copilului.

image

Mihaela Prelipceanu, medicul de familie al copilului

Potrivit acesteia, alţi nou copii din comună ar fi trebuit să primească lapte parf.

„Copilul ar fi putut trece mai uşor peste boală dacă era hrănit cu lapte parf”

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt (DSP) spun că în ultima perioadă nu au fost probleme cu laptele praf. Aceştia susţin că cei de la Primăria Brâncoveni, care au obligaţia să ridice laptele, nu au făcut-o. „Au fost ceva greutăţi cu laptele parf la începutul anului, dar în ultimele trei luni, respectiv august, septembrie, octombrie, nu au fost probleme. Doamna doctor din comună a adus lunar la DSP centralizatoarele cu necesarul de lapte praf. După data de 20 a fiecărei luni, cei de la primărie ar fi trebuit să vină să ridice laptele, dar nu au făcut-o. Dacă acest copil ar fi fost hrănit cu lapte praf şi ar fi avut greutatea normală ar fi putut trece mai uşor peste boală”, a spus Ramona Lesnic, medic primar în cadrul DSP Olt. Micuţul ar fi împlinit vineri trei luni. Potrivit medicilor legişti, la naştere el cântărea 3,280 kilograme, iar când a decedat avea doar 3,350 kilograme. "Greutatea normală a unui copil de trei luni este de 5,500 de kilograme", a mai spus doctoriţa Prelipceanu. 

„Când am întrebat la DSP, nu au avut lapte”

image

Ramona Lesnic, medic primar în cadrul DSP Olt

Constantin Gavrilă, primarul din Brâncoveni se încurcă în declaraţii. Iniţial susţine că nu a avut solicitări pentru laptele praf, apoi revine şi spune că atunci când a sunat la DSP, reprezentanţii instituţiei i-au spus că laptele nu a fost încă primit. „Când am întrebat noi, cei de la DSP au spus că nu au lapte. Apoi nu ne-au mai anunţat când au primit. O să mergem să îl ridicăm”, a spus edilul. Stela Truică, mama copilului, spune că nu a primit lapte praf nici pentru celălalt copil, de un an şi şapte luni, pe care îl are acasă.
Poliţiştii şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt continuă anchetele în acest caz. „Cercetările se apropie de final. Din ce am constata noi până în prezent, reiese că mama copilului nu se face vinovată de moartea sa. Ceilalţi cinci copii pe care îi mai are sunt bine îngrijiţi, iar femeia nu reprezintă un pericol pentru ei”, a declarat Emil Moţ, directorul DGASPC Olt. Dosarul urmează să fie înaintat de poliţie la Parchet, cu propuneri legale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite