Slatina: Autorităţile promit dig la Gârcov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O echipă de specialişti va veni în zonă după ce apele se vor retrage
O echipă de specialişti va veni în zonă după ce apele se vor retrage

Locuitorii comunei Gârcov ar putea să scape de apele fluviului care vin în fiecare primăvară aproape de sat. Autorităţile vor să construiască un dig de apărare.

În timp ce debitul Dunării a atins azi cota maximă de inundaţii anunţată de hidrologi de 5 300 metri cubi pe secundă în zona Corabia-Gârcov, autorităţile judeţene fac planuri pentru construirea unui dig în această zonă unde în fiecare an Dunărea ajunge aproape de case.
„A mai crescut cota, dar nu atât de mult cât să se impună evacuarea celor 5 locuinţe din Gârcov care sunt cel mai aproape de Lunca Dunării. La o cotă 700 de metri cuni pe secundă se poate vorbi de inundaţii, acum este la 596. Analizăm posibilitatea construirii uni dig pentru că în zona Gârcov-Corabia  apele ajung mereu aproape de localităţi. Nu sunt probleme în celelalte comune care sunt apărate de dig”, a explicat prefectul Leonid Moisiu.
O echipă de specialişti va veni în zonă după ce apele se vor retrage şi va analiza compoziţia solului şi specificul zonei.

Ultima zi de cod portocaliu


Dunărea a mai crescut cu câţiva centimetri şi în portul Corabia, dar autorităţile locale sunt optimiste şi cred că după ridicarea codului portocaliu apele se vor retrage. „Nu sunt probleme. A mai crescut un pic, dar cred că acesta este maximul. Faleza este inundată de câteva zile”, a explicat Toader Barbu, primarul oraşului Corabia. Situaţia este monitorizată în permanenţp de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt. „Debitul la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş va fi în uşoară creştere. La Corabia şi Gârcov, cota de inundaţie a fost depşită cu 46 de centimetri ajungînd la 596,  iar debitul este staţionar 11600 metri cubi pe secundă faţă de 5300, media mutianuală a lunii martie”, a explicat Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.


INFOBOX
Sute de hectare de teren agricol sub ape

Au mai fost inundate şi 250 de hectare de păşune şi trei grădini ale aomaenilor din Gârcov, un pod şi două podeţe. La Corabia sunt sub ape
şi 65 de hectare de păşune şi 29 de hectare de teren agricol care aparţine cetăţenilor din oraş, cultivate cu rapiţă şi grâu.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite