Slatina: Andrei Ţuluş, olimpicul pasionat de calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biologia şi fizica sunt materiile lui preferate. În clasa a V-a a început să participe la olimpiade, iar numeroasele ore de pregătire l-au ajutat să facă performanţă.

Biologia a fost prima materie care i-a stârnit cu adevărat interesul. Ulterior a început să-i placă şi anatomia, din dorinţa de a ştii mai multe despre corpul uman. „Din clasa a V-a mi-am descoperit pasiunea pentru biologie. Îmi plăcea foarte mult, iar doamna profesoară Maria Niţu mi-a îndrumat paşii. Îmi doream foarte mult să ajung în clasa a VII-a ca să învăţ anatomie“, îşi aminteşte Andrei Ţuluş, olimpicul de la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina. După ce a acumulat destul de multe cunoştinţe şi s-a simţit pregătit de competiţie a început să participe la olimpiade. „În clasa a VII-a am participat la olimpiada naţională de biologie şi am obţinut menţiune. Am fost cam dezamăgit pentru că aveam destule cunoştinţe dar nu mi-am stăpânit bine emoţiile“, povesteşte Andrei despre prima sa participare la o olimpiadă naţională.

Vrea să participe la olimpiada de geografie

Era elev în clasa a VI-a atunci când, cu ajutorul profesoarei sale a făcut o pasiune pentru fizică. „Doamna profesoară Maria Costache a fost cea care m-a ajutat să-mi descopăr dragostea pentru fizică“, spune băiatul.
Biologia şi fizica nu sunt singurele obiecte care îi plac. Andrei iubeşte şi matematica, geografia sau chiar româna. Şi-a propus chiar să participe la olimpiada de geografie, motiv pentru care studiază din greu la această materie. Este un băiat isteţ care îşi petrece majoritatea timpului liber studiind. Deşi nu se distrează ca ceilalţi tineri de vârsta lui, nu merge în cluburi sau nu stă toată ziua pe internet, Andrei nu regretă. Este de părere că învăţătura îi va fi de folos în viaţă spre deosebire de distracţie. „Îmi place să ştiu cât mai multe din fiecare domeniu. De obicei timpul liber mi-l petrec studiind, mă distrez mai puţin ce-i drept dar ştiu că mă va ajuta în viaţă“, mărturiseşte Andrei.

Vrea să lucreze în domeniul IT

În timp ce tinerii de vârsta lui îşi fac planuri pentru distracţia din week-end, Andrei şi-a făcut câteva planuri pentru viitorul îndepărtat. „O să mă canalizez la liceu pe un profil real, rămâne de văzut la ce liceu, nu m-am hotărât încă. Pentru facultate, mi-am propus să studiez ceva în domeniul informaticii, şi mai târziu chiar să lucrez în acest domeniu“, explică băiatul.
Dacă nu învaţă la una dintre materiile lui preferate sau nu se pregăteşte pentru olimpiadă, Andrei citeşte. Romanele, enciclopediile sau studiile sunt cărţile lui preferate din biblioteca sa. „Îmi place foarte mult să citesc, mă relaxează. Când vreau să iau o pauză de la învăţat mai citesc câte ceva“, explică Andrei.




Profil
NĂSCUT. 9 iulie 1995, Slatina
STUDII. Elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina
IDEALURI. Vrea să devină informatician

Ce-i place
•• „Materiile exacte: fizica, matematica. Îmi place şi geografia, biologia şi româna. Îmi place să citesc cărţi de literatură, enciclopedii şi studii. Apreciez oamenii sinceri, altruişti şi cei care te sprijină la nevoie“.

Ce nu-i place
•• „Oamenii care nu spun direct ce au de spus şi cei care în faţă îţi spun altceva, iar pe la spate te bârfesc. Urăsc să fiu obligat să fac ceva şi nu am dispoziţia necesară să fac acel lucru“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Cum trebuie să fie un tânăr pentru a face performanţă într-un domeniu?
A.Ţ.: În primul rând trebuie să-i placă o anumită materie, să fie atras şi să lucreze foarte mult. Munca este cea mai importantă pentru a face performanţă. Asta înseamnă că timpul dedicat distracţiei va fi redus considerabil, mai puţină relaxare şi multă muncă.

•• Ce părere ai despre tinerii din generaţia ta?
A.Ţ.: Mi se pare că majoritatea nu sunt interesaţi de şcoală, de învăţat. Prioritatea celor din generaţia mea este distracţia, şi includ aici internetul, discotecile. Dar cred că ei nu sunt conştienţi de ce va urma, fără carte nu poţi să faci nimic.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite