Slatina: Andrei Balaş, matematicianul care cântă la pian şi chitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat la numeroase concursuri de matematică, iar anul acesta a reuşit să obţină medalie de bronz la olimpiada naţională. A cântat 7 ani la pian, iar acum studiază chitara.

Şi-a descoperit pasiunea pentru cifre şi calcule în gimnaziu. A început să muncească din greu la matematică şi a intrat în lumea concursurilor, însă nu a reuşit, la început, să obţină rezultate remarcabile. „În clasa a VI-a am descoperit că îmi place matematica şi tot de atunci am început să acord mai multă importanţă acestei materii. În acelaşi an am început să particip la concursuri, dar nu am obţinut rezultate foarte bune“, povesteşte Andrei Balaş. Cu multă voinţă dar şi cu multă muncă a reuşit în clasa a X-a să obţină cel mai mare premiu, medalie de bronz la Olimpiada naţională de matematică. „A fost a patra participare la olimpiada naţională dar prima la care am obţinut un premiu mare. Ziua concursului a fost stresantă, dar când am primit subiectele m-am mai liniştit pentru că mi s-au părut accesibile. Când am ieşit din concurs am realizat că au fost grele totuşi. Am rămas mut atunci când am văzut rezultatele. Se putea şi mai bine, tot timpul este loc de mai bine, dar pentru mine a fost un premiu deosebit“, explică Andrei. Au mai rămas câteva zile până la începerea noului an şcolar, dar elevul şi-a stabilit deja o ţintă pentru clasa a XI-a. „După cum mi s-a spus anul acesta este cel mai important din punct de vedere al matematicii. Scopul meu este să obţin un premiu şi mai mare la olimpiada naţională din primăvară“, spune elevul.

Vrea să studieze în Germania

Matematica nu este singura pasiune a lui Andrei. Instrumentele muzicale se numără şi ele printre hobby-urile adolescentului. „Am studiat pianul din clasa I, dar după 7 ani am fost nevoit să renunţ pentru că începuse să devină dificil. Nu mă puteam descurca şi cu matematica şi cu pianul, iar din respect pentru mine şi pentru profesorul meu am considerat că e mai bine să renunţ“, explică Andrei. Dar nu a putut renunţa pentru totdeauna la muzică, în primul an de liceu descoperindu-şi pasiunea pentru chitară. „E un instrument mai simplu, mi-am cumpărat o chitară şi este imposibil să nu găsesc timp măcar o jumătate de oră pe zi ca să cânt la ea“, spune elevul. Fire ambiţioasă, Andrei şi-a făcut deja un mare plan de viitor pe care speră să-l poată îndeplini. Vrea să studieze în străinătate. „Una din opţiuni este Germania, pentru că este accesibilă din punct de vedere financiar. Preferam să merg la studii în Anglia, dar este mai costisitor. Vreau să studiez în afară pentru că te integrezi mai simplu în societate. Am foarte multe cunoştinţe care au ales această cale“, încheie olimpicul.




Profil
NĂSCUT. 26 februarie 1993, Slatina
STUDII. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Ion Minulescu din Slatina
IDEALURI. Vrea să studieze în Germania

Ce-i place
•• „În timpul liber petrec foarte multe ore în faţa calculatorului. Îmi place să mă plimb cu rolele, în vara aceasta mi-am descoperit această pasiune. Îmi plac instrumentele muzicale: am studiat pianul timp de 7 ani iar acum studiez chitara. Apreciez oamenii care pot să mă înţeleagă şi cu care pot discuta lucruri comune“.

Ce nu-i place
•• „Oamenii aroganţi, în preajma cărora mă simt intimidat. Nu suport să fiu forţat să fac anumite lucruri sau să mi se impună să fac ceva într-un moment în care eu nu simt. De exemplu dacaă astăzi nu vreau să lucrez la matematică şi vreau să cânt la chitară, nu-mi place să-mi zică cineva să mă pregătesc la matematică“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce sfat le dai elevilor care vor să facă performanţă la matematică?
A.B.: După cum deseori îmi spune şi profesorul meu: nu totul ţine de talent. Cheia succesului cred că este motivaţia. Este foarte important să-ţi susţii moralul. Uşor, cu multă ambiţie şi perseverenţă rezultatele vin de la sine. Nici eu, la primele participări la concursuri nu am obţinut rezultate foarte bune, dar este foarte important să te obişnuieşti cu atmosfera de competiţie şi să capeţi experienţă.

•• Ce părere ai despre tinerii din generaţia ta?
A.B.: Ca şi în alte generaţii, şi în generaţia noastră sunt persoane pe care le admiri şi de la care ai ce învăţa dar şi personaje pe care eşti nevoit să le dai deoparte şi pe care nu reuşeşti să le înţelegi. Eu îmi aleg persoanele cu care am de-a face, iar eu şi prietenii mei ne asemănăm dintr-un punct de vedere.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite