Slatina: Andreea Buteaţă, olimpica bursieră de la Clubul Rotary

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Buteaţă
Andreea Buteaţă

Mare iubitoare de literatură română, engleză şi japoneză, Andreea visează să studieze în străinătate şi să ajungă un jurnalist de succes.

Andreei i-a plăcut dintotdeauna să citească. La început în limba română, apoi în engleză. Nu vrea să se laude cu rezultatele ei, dar tânăra a participat la olimpiadele naţionale de română şi engleză unde a obţinut premii şi menţiuni. De curând a primit din partea Clubului Rotary o bursă de 250 de lei pe lună. „Nu ştiu ce să spun despre mine. Nu vreau să mă laud, dar mă bucur că am primit această bursă. Am avut câteva rezultate la engleză şi limba română pentru că am participat la olimpiade. Mă bucur că sunt oameni care se gândesc să investească în învăţământ, în copiii care învaţă“, a spus Andreea Buteaţă.

Îl citeşte pe Haruki Murakami

Tânăra se implică şi în proiecte şi activităţi extraşcolare, participă la diferite conferinţe. „Sunt din ce în ce mai mulţi elevi care iau parte la acţiuni de voluntariat, fac proiecte europene. Te ajută să te dezvolţi foarte mult şi, puse în CV, dau bine dacă vrei să aplici la o universitate din străinătate. Din câte ştiu, şi angajatorii sunt impresionaţi de tinerii care au făcut ceva la şcoală“, a explicat Andreea.

Pe lângă experienţa pe care o câştigă, adolescenta are ocazia să călătorească, să cunoască oameni: „Aceste programe îţi oferă şansa să pleci din oraş, să vezi lucruri noi, să cunoşti ţara şi să stai de vorbă cu oameni diferiţi, să faci schimb de idei“.

Cea mai mare parte a timpului o dedică însă lecturii şi ar vrea să recitească toate cărţile pe care le-a citit. „Citesc mult şi încerc să acumulez cât mai multe cunoştinţe. Acum mi se pare că nu o să mai am timp să recitesc cărţile care mi-au plăcut cel mai mult. Am mulţi autori preferaţi, Oscar Wilde, Eliade, care este citit de mulţi adolescenţi, Marquez, Haruki Murakami. Încerc acum să îl înţeleg pe Sartre“, a spus adolescenta.Andreea nu s-a hotărât asupra viitorului ei. Ar vrea să meargă să studieze în străinătate tocmai pentru a găsi o specializare care să îi placă.

Prea buni pentru ce vor angajatorii

„Oscilez între jurnalism şi psihologie. Mă gândesc să aplic la o universitate din afară pentru că acolo pot să îmi aleg specializarea mai târziu, pot să o schimb în anii de facultate, pot să încerc mai multe. Asta este diferenţa între sistemul de învăţământ de la noi şi cel din afară“, a explicat tânăra.
Se gândeşte cu tristeţe la viitor pentru că în România nu ai prea multe posibilităţi de angajare, iar elevii buni sunt marginalizaţi. „Am observat că mult mai uşor îşi găsesc de lucru şi chiar ajung să ocupe funcţii înalte elevii care sunt de nivel mediu sau chiar mai jos. Elevii cu rezultate bune se lovesc de fenomenul numit supracalificare, adică sunt prea buni pentru ce vor angajatorii“, a spus Andreea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ar trebui schimbat în sistemul de învăţământ de la noi?
A.B.: În primul rând programa şcolară care este foarte aglomerată. Ar trebui să învăţăm mai puţin şi să aprofundăm mai mult anumite cunoştinţe. La noi înveţi mult în şcoală, dar nu rămâi cu nimic, în timp ce în străinătate, înveţi mai puţin, dar ştii mai multe.

Ce o să-ţi cumperi din prima bursă de la Clubul Rotary?
A.B.: O să îmi cumpăr muzică şi cărţi. Nu ştiu încă ce cărţi pentru că o să merg în librării când o să primesc banii. Nu o să cheltui în fiecare lună toată bursa, o să mai păstrez din ea pentru vacanţă sau pentru alte lucruri de care o să am nevoie.

Ce-i place
„Nu aş putea trăi fără muzică, filme şi cărţi. Aş vrea ca în Slatina să avem cinema pentru că îmi place să merg să văd filme, îmi place atmosfera din sălile de cinema. Îmi plac oamenii cu bani care oferă burse elevilor cu rezultate bune la şcoală.“

Ce nu-i place
„Nu suport să am un program fix, să mi se impună să respect anumite ore. Nu-mi place că în oraşul nostru nu sunt prea multe locuri unde tinerii să poată ieşi, să poată face ceva util. Mergem mereu în aceleaşi baruri şi apoi acasă.“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite