Slatina: Alpinistul Horia Colibăşanu povesteşte pe site-ul său primele experienţe ale expediţiei „Slatina Annapurna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia povesteşte primele experienţe pe site-ul său
Horia povesteşte primele experienţe pe site-ul său

Sportivul a scris pe site-ul său că în aceste zile începe partea dificilă a expediţiei, cu un antrenament special care va dura trei săptămâni.

oria Colibăşanu, pornit săptămâna trecută spre Nepal, în expediţia Slatina-Annapurna, a ajuns împreună cu ceilalţi colegi, doi polonezi şi un slovac, în satul Namche Bazar, de unde vor escalada vârful Pumori. „Este o aşezare puţin aglomerată, dar importantă în zonă pentru că aici este piaţă, de unde şi numele de bazar. Interesant este cum poţi găsi şi în colţul acesta de lume lucruri sau cuvinte asemănătoare cu cele de acasă. Dar oricum, la cât de cosmopolită e zona, pentru că sunt zeci de alpinişti din lume sau de turişti pasionaţi de peisajele de aici, şi localnicii au adoptat cuvinte sau alte chestii mai occidentale“, aşa şi-a început ultima corespondenţă din Himalaya alpinistul slătinean Horia Colibăşanu.


Pregătiri la Katmandu


Namche Bazar este punctul de plecare pentru expediţia pe vârful Pumori. „Timpul în Namche Bazar e perfect şi pentru aclimatizare, pentru că de aici mai avem câteva zile de mers până să urcăm spre Pumori”, a mai spus Horia.
Urcarea pe vârful Pumori, de 7.161 de metri, va fi o premieră românească, iar dacă norocul le va surâde celor din echipa cu care a plecat slătineanul, atunci expediţia va aduce alpinismului românesc încă o premieră: ţinta este vârful Annapurna, cunoscut şi ca „muntele morţii” pentru că este extrem de periculos, iar traseele sunt dificile şi doar alpiniştii bine antrenaţi reuşesc să-l escaladeze.
După ce toată echipa lui Horia s-a întâlnit în oraşul Katmandu, au început pregătirile. „Am fost operativi în organizarea bagajelor, a butoaielor în care am băgat echipamentele, şi aşteptăm să le primim prin cursa cargo. Noi am plecat mai apoi la unul dintre avioanele pentru transport de persoane, care nu au mai mult de 20 de locuri”, a mai povestit Horia. Cât despre atmosfera din satul Namche Bazar, Horia spune că a admirat din nou tradiţiile localnicilor: „Peste tot sunt întinse steaguri cu rugăciuni, iar mai departe de zona caselor sunt şi pietre mari pe care sunt scrise mantre budiste. La noi ar fi uşor să asociezi astfel de lucruri cu un festival de artă în aer liber, aici însă, indiferent dacă eşti străin sau localnic, tratezi cu respect obiceiurile şerpaşilor”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite