Slatina: Alina Dorobanţu a câştigat Mamaia cu o ie de 100 de ani şi cu o sârbă oltenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a interpretat o doina pe care publicul nu a mai auzit-o de 30 de ani, dar şi o melodie a lăutarului Lică Militaru

Alina Dorobanţu, adolescenta de 17 ani din Slatina care cântă muzică populară veche, iar melodiile lăutarilor interbelici, Zavaidoc, Lică Militaru, Ştefan Ciucă sau Ion Albeşteanu prind viaţă prin glasul ei, a cucerit juriul şi publicul celei de X-a ediţii a Festivalului de la Mamaia, secţiunea folclorică, care a avut loc în perioada 1-4 septembrie 2010. Secretul ei au fost două melodii pe care le-a cules din satele Olteniei, dar şi o ie veche de 100 de ani. „Eu adun atât costume, cât şi muzică populară veche de la bătrâni. Merg pe uliţe, stau de vorbă cu ei, le cânt, apoi ei îmi spun poveşti, legende şi cântecele lor. Doina pe care am interpretat-o, „Fraţioare, Constantine” nu a mai fost cântată de 30 de ani. Atunci a fost prezentată de Luciana Văduva la „Cântarea României”. Sârba lui Lică Militaru, din Drăgănneşti-Olt, „Pune hamul, Nicolae” a plăcut cel mai mult, iar publicul m-a răsplătit cu aplauze”, a povestit Alina, care tocmai s-a întors la Slatina cu trofeul.

Va scoate primul CD

Pe lângă melodiile care au diferenţiat-o de ceilalţi concurenţi, slătineanca a impresionat juriul şi prin costumul ei autentic. „Am avut poale cu fluturi de tablă, un model deosebit care nu prea se mai lucrează azi, dar şi o ie de 100 de ani pe care am primit-o de la o bătrână. Era îngălbenită şi ruptă şi nu am crezut că o să o port vreodată, dar mama a reuşit să o recondiţioneze”, a spus tânăra.
Alături de trofeul festivalului Alina a câştigat şi 3 000 de euro şi chiar dacă statul i-a impozitat aproape 500 de euro, cu restul va scoate primul ei CD cu muzică lăutărească veche. Alina vrea să înceapă să cânte şi muzică uşoară, iar la facultate vrea să studieze canto clasic. Visul ei este să facă teatru liric.

A câştigat toate festivalurile de muzică

Alina Dorobanţu a câştigat 56 de premii şi trofee la festivalurile de muzică populară din ţară. Cele mai importante sunt  premiile I obţinute la Festivalul Maria Tănase de la Craiova şi cel de la Jidvei- Slobozia, de la Festivalul Ion Albeşteanu, „Strugurele de Aur”, dar şi cel mai recent, trofeul de la Mamaia Folclorică. Tânăra va susţine pe 13 septembrie un recital la festivalul vinului de la  Jidvei acolo unde anul trecut a luat trofeul.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite