Slatina: Alexandru Duţă, un elev îndrăgostit de învăţătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un elev model al Liceului cu Program Sportiv din Slatina. Are numai note de 10, este olimpic la biologie şi limba română. Se relaxează jucând remi şi călătorind.

Pasiunea lui pentru biologie, una dintre materiile sale preferate a început dintr-o întâmplare. Un simplu cadou i-a stârnit interesul pentru această disciplină. „Eram elev în clasa a V-a când am primit de la Moş Crăciun un atlas de biologie care m-a atras foarte mult. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că vreau să cunosc mai bine această materie“, îşi aminteşte Alexandru Duţă. Următorul pas a fost participarea la concursuri, dar a avut ceva de aşteptat până în clasa a VII-a atunci când se organizează olimpiada de biologie. „Am ajuns la Olimpiada Naţională de Biologie care s-a ţinut în luna martie a acestui an la Timişoara. Din păcate nu am câştigat niciun premiu, doar o diplomă de participare. Am fost puţin dezamăgit dar ştiu ce trebuie să fac de acum înainte. Subiectele au fost la nivel de naţională, am avut şi emoţii, nici nu m-am pregătit cum trebuie, în sensul că nu am respectat tematica şi nu am învăţat ce trebuia“, explică Alexandru. Copil modest dar foarte ambiţios, Alexandru şi-a propus să facă o figură frumoasă la olimpiada de la anul. „Vreau să-i mulţumesc doamnei profesoare de biologie Simona Capisizu care m-a spirjinit. Sper ca la anul, acum că am învţat ce trebuie să fac, să obţin un rezultat mai bun“, spune băiatul.

Excelează la limba română şi biologie

Limba şi română şi matematica ocupă şi ele un loc important printre priorităţile lui Alexandru. A participat la numeroase concursuri la aceste discipline şi a obţinut premii importante. „Am câştigat concursul Evaluare în educaţie, Pro Şcoala, am trimis compuneri la diferite concursuri, dintre care la Splendorile copilăriei am obţinut premiul II. În general îmi plac toate materiile şi mă pregătesc la toate, dar excelez la română şi biologie. În clasa a V-a am câştigat concursul Disney Cup şi am mers la Disneyland, iar în clasa a VII a am câştigat din nou, dar nu am mai plecat eu“, povesteşte elevul. Alexandru este un elev cu care orice şcoală s-ar mândri. Are numai nota de 10, iar reţeta succesului său nu este chiar atât de simplă. „Mă ocup de fiecare materie în parte. Acord studiului atâta timp cât este necesar. În timpul anului şcolar nu am timp pentru nimic altceva. Până şi sâmbăta mă ocup de lecţii“, explică băiatul. Planuri pentru vacanţa de vară şi-a făcut, dar nu şi pentru viitorul său. „Nu m-am gândit deocamdată la ce o să fac peste ani sau în ce domeniu o să lucrez, dar mă atrage ideea de a profesa în domeniul ştiinţelor“, încheie Alexandru.





Profil
NĂSCUT. 27 februarie 1996, Craiova
STUDII. Elev în clasa a VIII-a la Liceul cu Program Sportiv din Slatina
IDEALURI. Vrea să lucreze în domeniul ştiinţelor

Ce-i place
•• „Am pasiuni specifice vârstei. Îmi place să mă plimb, să citesc, să privesc la televizor documentare şi să joc remi. La oameni apreciez sinceritatea, căldura care o transmit şi ospitalitatea“.

Ce nu-i place
•• „Nu prea îmi place să-mi fac curăţenie în cameră. Nu-mi plac vinetele şi piftia. Urăsc manelele, rap-ul, muzica mai mult vorbită, ca hip-hop-ul. La oameni mă deranjează lipsa de punctualitate şi nu-mi plac cei care nu-şi respectă cuvântul“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce sfat le dai elevilor care vor să facă performanţă?
A.D.: Cel mai important este să-şi urmeze instinctul, să încerce mereu să-şi atingă scopul, să facă o pasiune din ceea ce le place. Este foarte important să nu li se impună. De exemplu, mama mea a încercat să-mi spună că fizica este o materie importantă, şi că ar fi bine să mă pregătesc mai serios, dar dacă mi-a tot zis, nu am prins drag de ea.

•• Ce planuri ai pentru vacanţa de vară?
A.D.: Îmi doresc foarte mult să mă odihnesc şi să mă relaxez pentru cî în timpul anului şcolar nu apuc să fac asta. O să merg în tabără cu colegii mei în Maramureş. De asemenea, voi merge pe perioada verii la cursuri de înot, pentr că fiind singur la părinţi, mă plictisesc singur acasă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite