Slatina: Alexandru Biţu, liceanul medaliat cu aur la Fukugo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A câştigat numeroase distincţii şi zeci de diplome la competiţiile de arte marţiale la care a participat. Visul lui este să devină unul dintre cei mai buni karateka din lume.

Spune că a început să practice acest sport din curiozitate. Cu timpul însă şi-a dat seama că îi place, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „Aveam patru ani când sora mea, care este mai mare decât mine, a decis să se înscrie la karate. Nu ştiam prea multe de acest sport, doar din ce îmi spusese mama, pentru că l-a practicat şi ea. Când am auzit-o pe sora mea că vrea să se înscrie i-am spus mamei că vreau să fac şi eu acest sport. La sală am descoperit că îmi place, iar după ce am mai crescut m-am apucat serios de treabă”, mărturiseşte Alexandru. Tânărul este legitimat la Clubul Sportiv Aluminiu Alro Slatina şi a participat la zeci de competiţii, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Numai anul trecut a câştigat trei medalii. „La Iaş, la proba de Fukugo, finala de karate tradiţional, am obţinut medalia de aur, de care sunt foarte mândru. Apoi, la Cupa Campionilor de la Bucureşti, am câştigat medalia de argint. Bronzul l-am luat în Cipru, la Europene”, povesteşte tânărul. El spune că în curând vrea să ajungă la Mondiale şi să adauge în palamers cât mai multe distincţii.

A devenit mai disciplinat

Alexandru spune că sportul pe care îl partică este, pe cât de frumos, pe atât de sănătos şi chiar util. „Karate este un sport de autoapărare. Mie mi se pare extraordinar de frumos. Te ajută să fii mai discilplinat, e sănătos. În plus, îţi foloseşte şi atunci când eşti atacat, pentru că ştii cum să te aperi. Îi sfătuiesc pe toţi tinerii care vor să facă un sport să aleagă karate”, mai spune el. Este elev în clasa a IX – a la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina, materiile lui preferate fiind matematica şi sportul. Alexandru spune că după ce va termina liceul, vrea să urmeze facultatea de sport şi să continue pregătirea sa în arte marţiale. 

Când era mic visa să devină jandarm, acum însă vrea să ajungă printre cei mai buni karateka din lume, apoi să devină antrenor. „Mi-ar plăcea să continui ca pe acest drum, dar în acelaşi timp să fiu şi antrenor, în ţară sau chiar în străinătate. Nu voi renunţa la această activitate decât atunci când voi simţi că nu mai pot. Spre deosebire de alte sporturi, acesta poate fi practicat chiar şi la o vârstă înaintată. Îmi doresc din tot sufletul să le calc pe urme domnului antrenor Ilie Dobre, şi sportivului Oliver Dobre, care reprezintă şi un model pentru mine”, a mai spus Alexandru.

Profil
Născut. 24 mai 1995, Slatina.
Studii. Elev la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina.
Idealuri. Să devină un bun antrenor.

Ce-i place

"Să ies în oraş cu prietenii. Iarna ador să merg la patinoar, iar vara la piscină, îmi place foarte mult să înot. Mă simt bine atunci când merg în călătorii"
.

Ce nu-i place

"Persoanele care nu sunt sincere, care în faţă spun una, iar în spate zic altceva nu sunt printre preferatele mele"

Întrebări şi răspunsuri

Ce sporturi îţi mai plac?

"Handbalul şi fotbalul, dar nu le-am practicat niciodată. În timpul liber însă, nu ezit să joc cu prietenii. Până la urmă, orice sport e frumos, important e să îl faci. Tinerii din ziua de azi nu prea fac mişcare, preferă să stea în faţa calculatoarelor".  

Tu şi sora ta aţi ales acelaşi sport. Ce spun părinţii voştri?

"Sunt foarte mândrii de noi şi le mulţumim că ne susţin şi că ne sunt alături. Fără sprijinul lor poate că nu am fi reuşit să ajungem ceea ce suntem. Mama iubeşte foarte mult acest sport, mai ales că l-a practicat şi ea timp de câteva luni".

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite