Slatina: Afaceriştii din Olt şi Pleven îşi dau mâna peste Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilian Vârbanov (stânga) şi Daniela Lungu (dreapta) au prezentat cooperarea româno - bulgară
Stilian Vârbanov (stânga) şi Daniela Lungu (dreapta) au prezentat cooperarea româno - bulgară

Dacă Dunărea desparte cele două ţări, Programul de Cooperare Transfrontalieră România- Bulgaria are scopul de a crea o punte de legătură între ele. Un alt proiect transfrontalier a fost lansat astăzi la Slatina, urmărind încheierea de parteneriate între oamenii de afaceri, schimburi de informaţii şi cele mai bune practici.

Asociaţia „Euroregiune Pleven –Olt” şi Asociaţia Română de Transfer Tehnologic şi Inovare au lansat astăzi la Slatina Proiectul „Centre de informare Pleven - Craiova - Slatina, punte de legătură între cele două ţări”, proiect cu o valoare totală de 362.389 euro, dintre care 307.378,77 euro reprezintă contribuţia FEDR. Lansarea a fost făcută de către coordonatorul proiectului Stilian Vârbanov şi Daniela Lungu, şefa Serviciului Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Olt. Beneficiarii direcţi sunt: 250 de IMM-uri care vor fi implicate în două studii economice pentru noi nişe de piaţă şi 60 de reprezentanţi ai IMM-urilor şi ONG-urilor din cele două ţări care vor fi implicaţi în strategiile de dezvoltare şi management comune.
Potrivit coordonatorului bulgar, proiectul vizează realizarea unei baze de date privind firmele din Olt, Dolj şi Pleven, cu intenţia ca afaceriştii români să-şi găsească parteneri peste Dunăre, iar cei bulgari parteneri în cele două judeţe româneşti. După organizarea unor vizite destinate unui schimb de experienţă şi lansarea unui film documentar cuprinzând practici de succes din business-ul vecinilor, vor fi organizate trei expoziţii la care societăţile care se vor înscrie în proiect vor avea ocazia să-şi prezinte produsele spre vânzare sau contractare. Proiectul va fi finalizat în octombrie 2011.

Afacerile oltenilor, mutate peste fluviu

„În prezent, sunt firme româneşti care şi-au mutat activitatea în Bulgaria. Produsele sunt mai uşor comercializate dincolo de graniţele româneşti, cheltuielile de transport şi costurile de producţie mai reduse. Acesta este şi scopul proiectului- să încurajăm fluxul de mărfuri”, a declarat Stilian Vârbanov.

12 proiecte finalizate, altele în curs de contractare

Până acum, pe Programul de Cooperare Transfrontalieră au fost finalizate 12 proiecte Slatina - Pleven. Potrivit Danielei Lungu, Consiliul Judeţean mai are depuse patru proiecte. „Am depus două proiecte pe infrastructură şi aşteptăm semnarea contractelor, pe la începutul anulu 2011. Este vorba de Drumul Judeţean 543 Corabia - Izbiceni, în parteneriat cu Drumurile Naţinale din Bulgaria, în valoare de opt milioane de euro şi, de asemenea, am obţinut finanţarea şi aşteptăm semnarea contratului pentru DJ 544 Urzica- Ştefan cel Mare, cu o valoare tot de opt milioane lei. Acum două zile am primit răspuns favorabil în ceea ce priveşte dotarea ISU Olt cu echipamenmte speciale în valoare de 4,5 milioane euro, în parteneriat cu localitatea bulgară Belene. Intrăm în faza de precontractare. Tot acum două zile am primit acceptul pentru proiectul privind portalul destinat identităţii socio-economice comune Pleven - Olt, în valoare de 1,4 milioane euro, proiect destinat oamenilor de afaceri. În ceea ce priveşte proiectele de cooperare transfrontalieră între România şi Bulgaria, înregistrăm un indicator de rezultate de 100%”, a precizat şefa Integrării Europene din cadrul CJ.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite