Slatina: Adriana Niţă, poliţista care ţine ora de dirigenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţista desfăşoară activităţi de prevenire în şcoli
Poliţista desfăşoară activităţi de prevenire în şcoli

Lucrează din 2005 în cadrul Poliţiei Municipiului Slatina. Rezolvă problemele cetăţenilor şi îi învaţă pe elevi cum să se ferească de pericolele care îi pândesc.

A ales meseria de poliţist pentru că i s-a potrivit ca o mănuşă. În alegerea profesiei a cântărit destul de greu şi uniforma oamenilor legii, pe care tânăra poliţistă a admirat-o. „Sunt şi persoane în familia mea care lucrează în poliţie, dar nu asta m-a făcut să-mi doresc să fiu poliţistă. Meseria aceasta am considerat eu că mi se potriveşte cel mai bine şi nu aş fi putut practica o profesie care nu mi-ar fi plăcut. Şi uniforma mi-a plăcut şi îmi place în continuare la fel de mult“, povesteşte poliţista Adriana Niţă. A absolvit Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lascăr din Câmpina în vara lui 2005 şi tot de atunci şi-a început activitatea în cadrul Poliţiei Municipiului Slatina. „În perioada iulie-decembrie am lucrat în cadrul compartimentului Siguranţă Publică şi Patrulare, iar din decembrie m-am mutat la Poliţia de Proximitate, în cadrul Biroului Ordine Publică“, explică Adriana.

Desfăşoară activităţi de prevenire în şcoli

Are o meserie complexă care nu-i permite niciodată să se plictisească. După ce îşi termină munca la birou, poliţista merge în mijlocul oamenilor. Petrece şase ore în teren şi se deplasează pe jos pentru a cunoaşte mai bine problemele cu care se confruntă cetăţenii din zona de care răspunde. „Noi soluţionăm petiţiile cetăţenilor care nu au caracter penal. Ţinem legătura cu administratorii asociaţiilor de proprietari pentru a cunoaşte problemele locatarilor. Participăm la şedinţele de adunare generală ale asociaţiilor, ocazie cu care le prezentăm oamenilor acte normative“, spune poliţista. Dacă nu este în zona de care răspunde, respectiv cartierele slătinene Zahana, Satu Nou şi Cireaşov, Adriana merge în şcoli, unde desfăşoară activităţi de prevenire. „Participăm frecvent la orele de dirigenţie, ocazie cu care le prezentăm elevilor prevederile legale în vigoare pentru a preveni victimizarea acestora cât şi săvârşirea de fapte antisociale“, mărturiseşte tânăra poliţistă.

Se relaxează călătorind

Adriana îşi iubeşte meseria şi nu a regretat niciodată că a ales să lucreze în poliţie. S-a întâlnit cu situaţii dificile de-a lungul carierei şi a intervenit de numeroase ori pentru aplanarea conflictelor familiale. Nu crede că femeia poliţist are mai puţine reuşite decât bărbatul cu uniformă. „Din punct de vedere profesional nu se face nicio diferenţă între noi, femeile şi bărbaţii. Cred că sunt situaţii în care femeia sa impune mai uşor“, afirmă Adriana. În puţinul timp liber pe care îl are Adrianei îi place să călătorească.  A ieşit de câteva ori din ţară, dar plănuieşte şi alte călătorii. Îi place să cunoască oameni şi culturi noi.


Profil
NĂSCUTĂ. 2 decembrie 1983, Slatina
STUDII. Şcoala de Agenţi de Poliţie Vasile Lască din Câmpina şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Piteşti
FAMILIE. Căsătorită

Ce-i place
•• „Să călătoresc. În timpul liber îmi place să merg la film. Profit de timpul meu liber pentru a sta împreună cu familia, făcând activităţile care ne plac şi ne relaxează. Apreciez oamenii sinceri, modeşti şi pe cei pe care te poţi baza“.

Ce nu-i place
•• „Nu suport oamenii prefăcuţi şi pe cei linguşitori. Nu am anumite activităţi care nu îmi plac, de obicei fac tot ceea ce trebuie. Urăsc să îmi pierd vremea şi nu suport plictiseala“.

Întrebări şi răspunsuri
•• Cum trebuie să fie un bun poliţist?
A.N.: Trebuie în primul rând să ştie să asculte problemele cetăţenilor, să fie imparţial şi să se pregătească permanent teoretic şi practic. Răbdarea, calmitatea şi onestitatea sunt unele dintre cele mai importante calităţi ale unui poliţist. Totodată un om al legii trebuie să manifeste disponibilitate faţă de problemele cetăţenilor.

•• Sunt apreciaţi oamenii legii pe plan local?
A.N.: Eu cred că sunt apreciaţi. Evident că de obicei îi apreciază pe poliţişti persoanele care au primit ajutor din partea lor, iar cei care au probleme cu legea nu o să-i placă niciodată. Nu poţi să mulţumeşti ambele părţi, deci cred că tot timpul vor fi oameni care respectă poliţiştii, dar şi persoane nemulţumite de activitatea poliţiei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite