Slatina: „Boala“ îi scapă de criză: sute de şomeri îşi iau concendiu medical să primească mai mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Cazacu şi-a luat concediu medical pentru a trece mai uşor de criză
Marin Cazacu şi-a luat concediu medical pentru a trece mai uşor de criză

Şomerii îşi rotunjesc veniturile şi îşi prelungesc periaoda în care stau acasă şi primesc bani mai mulţi, iar angajaţii scapă de stresul de la serviciu.

În vreme de criză, tot mai mulţi angajaţi şi şomeri îşi iau concendiu medical. Numai în primele două luni ale acestui an, 2000 de salariaţi şi peste 200 de şomeri au apelat la această variantă. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă cheltuie lunar sute de mii de lei pentru plata acestor drepturi.

„Boala“ îi ajută să îşi întreţină familiile

Din ce în ce mai săraci şi îngrijoraţi că nu îşi găsesc un loc de muncă, sute de şomeri apelează la concediul medical ca la o ultimă soluţie pentrua  trece mai uşor peste criză. Marin Cazacu are 51 de ani şi este şomer de toama trecută. De teamă că îi va expira şomajul şi nu va avea cu ce să îşi întreţină familia, bărbatul şi-a luat concediu medical şi spune, cu sinceritate, că va folosi din nou această soluţie, dacă nu îşi va găsi serviciu. „Am lucrat ca şofer, iar toamna trecută am fost concendiat. De atunci sunt şomer şi de câte ori am venit la viză am căutat un loc de muncă, dar nu am găsit. Mi-am luat concediu medical să scap de sărăcie şi să îmi prelungesc şomajul şi o să mai apelez la metoda aceasta, dacă nu o să am unde să muncesc“, mărturiseşte Marin Cazacu, din Scorniceşti.
Şomerii care nu şi-au luat până acum concediu medical spun că vor recurge la această soluţie, dacă vor fi nevoiţi. „Sunt în şomaj de o lună, dar până acum nu m-am gândit să îmi iau concediu medical, pentru că vreau să fac nişte cursuri de calificare. Dacă nici după aceea nu voi găsi un loc de muncă, atunci voi solicita concendiu medical, pentru a prelungi perioada de şomaj“, spune Daniela Curelaru, de 23 de ani, din Slatina.
Dacă în anul 2008 doar 79 de şomeri au intrat în concediu medical, anul trecut numărul acestora a ajuns la 170, iar anul acesta, lunar, peste 100 de olteni care nu au un loc de muncă îşi iau concediu medical, potrivit statisticilor Agenţei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pe lângă prelungirea şomajuşui, concediuul medical le aduce şi venituri în plus. Şomerii primesc în loc de indemnizaţie 85% din media veniturilor din ultimele şase luni.

Oltul, fruntaş la concedii medicale


La sutele de şomeri „bolnavi“ se adaugă şi cei peste de 2000 salariaţi olteni au cerut concedii medicale în primele două luni ale acestui an. Cei mai mulţi dintre ei, respectiv 1498, au suferit de boli obişnuite. Alte 343 de persoane au cerut concedii medicale pentru sarcină şi îngrijirea copilului, 139 de concedii medicale s-au acordat pentru urgenţe, 80 pentru tuberculoză, iar 71 sunt pentru boli grave, cum ar fi cancerul sau SIDA. CAS a cheltui până acum 450.000 lei pentru plata salariaţilor care au stat în concediu medical.
Pe locul întâi în topul medicilor care au acordat concedii medicale se află Doina Protopopu, specialist în medicină internă, urmată de Maria Întorcaciu, oncolg. Pe locul III este Ion Eparu, medic pneumofiziolog, urmat de ortopedul Teodor Lincă medicul specialist în boli infecţioase Carmen Dumitrescu.
Oltul se situează pe locul III pe ţară, cu cele mai multe concedii medicale, după Dolj şi Arad.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite