Slatina:Preotul Bogdan Peptuşel oferă Lumina Învierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Bogdan îi aşteaptă pe credincioşi în această seară, la Mănăstirea Strehareţi
Părintele Bogdan îi aşteaptă pe credincioşi în această seară, la Mănăstirea Strehareţi

Răbdător, gata să asculte şi să dea un sfat oricărui enoriaş, părintele Bogdan a reuşit să câştige increderea a sute de olteni. El este duhovnicul de la Mănăstirea Strehareţi.

Când era copil mergea cu bucurie la biserică, din când în când, dar nu s-a gândit niciodată că ar putea să devină preot. O predică i-a schimbat radical viaţa. „Eram în clasa a X-a când m-am hotărât să vreau să devin preot. Am ascultat o prdică care a schimbat ceva î mine şi m-a făcut să mă apropii mai mult de Dumnezeu. Aveam şi înainte tangenţe cu biserica, dar formal“, îşi aminteşte preotul. A fost atât de încântat de calea pe care a decis să o urmeze, încât, în timpul facultăţii, a decis că poate face ceva pentru a-i ajuta pe studenţi să fie mai apropiaţi de biserică. A fost vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi şi îşi aminteşte cu bucurie despre acea perioadă în care a împărtăşit şi altora credinţa sa.
Îşi aminteşte şi acum cu emoţie prima slujbă pe care a ţinut-o în calitate de preot. „Am avut puţine emoţii şi multă bucurie că pot să slujesc, că pot să mă împărtăşesc mai mult din har. Preoţia este o dăruire totală în sljuba lui Dumnezeu“, mărturiseşte părintele Bogdan.

„Veniţi să luaţi lumină!“

Copiii, tinerii şi oamenii în vârstă îl aşteaptă în fiecare zi pe duhovnicul de la Strehareţi pentru a sta de vorbă cu el. Este prietenos cu toţi, calm, răbdător, gata să îi asculte şi să le dea un sfat. Aceste calităţi l-au ajutat să apropie de biserică foarte mulţi tineri. „Tinerii care doresc să vină către biserică sunt foarte entuziaşti, au trăiri pe care la o vârstă înaintată nu le-ar fi avut, dacă ar fi pornit pe calea bisericii. Tinerii sunt foarte activi în viaţa bisericii şi, chiar dacă pare suprinzător, vin în număr mult mai mare la biserică decât în anii trecuţi“, spune duhovnicul de la Strehareţi.
Săptămâna Patimilor are o semnificaţie deosebită pentru Părintele Bogdan, care îi sfătuieşte pe oameni să devină mai buni şi mai credincioşi zilele acestea. „Săptămâna Mare ar trebui să reprezinte un drum pe care trebuie să mergem cu toţii. Este foarte important să nu ne raportăm la patimile Mântuitorului ca nişte telespectatori la filmul lui Neill Gobson, ci să devenim după asemănarea morţii lui Hristos, căci numai aşa putem să ajungem să fim părtaşi la Învierea Lui“, explică preotul.
După o săptămână de rugăcuine şi pocăiţă, părintele Bogdan îi îndeamnă pe credincioşi să vină la slujba de Înviere, şi să ducă în casele lor Lumina lui Hristos. „Învierea este cea mai mare sărbătoare, în ea se descoperă chemarea omului la bucuria propriei învieri şi dezlegarea blestemului venit prin păcat. Îi îndemn pe credincioşi să vină la biserică, să ia lumină, dar să participe şi la Sfânta Liturghie, pentru că există un obicei blestemat ca după ce primesc acea lumină ce simbilizează Lumina Învierii să plece de la biserică. Să urmeze sfatul Preasfinţitului Sebastian, punând-şi întrebarea «Hristos a Înviat, iar noi murim?»“, mărturiseşte duhovnicul.


Întrebări şi răspunsuri


••Ce îi sfătuiţi pe tinerii care refuză să vină la biserică?
B.P. Să înveţe să îşi pună întrebpri serioase şi să cunoască personal Biserica, nu numai după apareţe şi vorbele altora. Majoritatea percep ortodoxia ca pe o religie plină de norme morale cu astect negativ, lucru eronat. Ortodoxia este drumul către adevărata fericire.

•• Cum v-a schimbat viaţa preoţia?
B.P. De când am devenit preot, viaţa mea s-a schimbat aproape total,  parcă mi-am schimbat identitatea. Am început să mă raportez într-un mod pe care până atunci nu îl cunoşteam atât la oameni cât şi la Dumnezeu.

Profil

Născut
•• 15 noiembrie 1986, Craiova, judeţul Dolj
Studii
••Facultatea de Teologie, Craiova
Familie
•• căsătorit, are o fată


Ce-i place

•• Să citească şi să îşi petreacă tmpul liber alături de familia sa. Îi plac oamenii credincioşi şi cinstiţi


Ce nu-i place
••Lucrurile generate de păcat, oamenii care plictisesc, cu toate că sunt chemaţi către un scop măreţ, căruia ar putea să ăi acorde mult mai mult timp.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite