Slatina:Pompierii încearcă şi astăzi să spargă podul de gheaţă de pe Olteţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii folosesc astăzi o cantitate mai mare de substanţe explozive
Militarii folosesc astăzi o cantitate mai mare de substanţe explozive

Malurile Olteţului pot ceda, iar terenurile şi locuinţele din zonă pot fi inundate, din cauza podului de gheaţă format pe o distanţă de 1,5 kilometri.

Zeci de oameni s-au strâns astăzi la Fălcoiu, pentru a asista la detonarea podului de gheaţă format pe râul Olteţ. O echipă de pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a pornit astăzi spre locul cu pricina. Militarii au luat cu ei încărcătura explozivă, au tăiat gheaţa cu o drujbă şi au pus trotilul sub stratul de gheaţă gros de 50 de centimetri. Astăzi au folosit explozibili mai puternici, după ce ieri au reuşit să spargă doar o parte din podul de gheaţă format la gura de vărsare a Olteţului în Olt. „În ciuda eforturior depuse, barajul de gheaţă nu a putut fi înlăturat în totalitate ieri, urmând ca astăzi să fie folosită o cantitate mai mare de substanţă explozivă. Dacă nici această acţiune nu va da rezultate, vom recurge la o detonare pirotehnică, cu capse”, a declarat Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Pericol de inundaţii

Acţiunea de distrugere  a zăporului de gheaţă care are loc zilele acestea la Fălcoiu este o premieră în judeţul nostru şi este printre puţinele de acest gen desfăşurate la nivel naţional. Doar militarii din judeţele Neamţ şi Bistriţa au mai folosit substanţe explozive pentru a distruge podurile de gheaţă de de râuri.
Fără intervenţia pompierilor, gheaţa de la Fălcoiu ar fi ăputut provoca inundaţii în zonă. „Podul de gheaţă format reprezintă un mare pericol pentru că, din cauza presiunilor exercitate asupra malurilor acestea pot ceda sau în cel mai rău caz apa poate inunda localităţile din apropiere”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

12,5 kilograme exploziv

Pentru a distruge zăporul de gheaţă lung de 1,5 kilometri şi lat de 200 de metri, pirotehniştii olteni au folosit ieri 12,5 kilograme material exploziv şi 25 de capse electrise. Au reuşit să spargă doar o parte din gheaţa formată la vărsarea râului Olteţ în Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite