Slatina:Piaţa de week-end este pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de tarabe din Piaţa Zahana sunt goale
Zeci de tarabe din Piaţa Zahana sunt goale

Zeci de comercianţi din Piaţa Zahana îşi închid tarabele pentru că nu reuşesc să vândă mai nimic. Oamenii spun că chiria pentru fiecare masă este prea mare iar profitul lor este aproape inexistent, de aceea preferă să stea acasă sâmbăta sau duminica.

Slătinenii sunt din ce în ce mai săraci, spun vânzătorii din Piaţa Zahana. Vânzările merg atât de slab, mai ales în zilele de week-end, încât zeci de comercianţi preferă să îşi închidă tarabele, numai să nu plătească chiria zilnică de nouă lei. După o zi de stat în frig le râmân, uneori, mai puţin de 10 lei. „Nu a fost în niciun an pustiu ca acum, în piaţă. Nu mai au oamenii bani, iar vânzările merg foarte prost. Eu am două mese şi abia reuşesc să vând de 100 de lei pe zi. 18 lei e chiria, iar profitul e aproape zero. Câştig doar atât cât să trăim de pe o zi pe alta. Mulţi îşi închid mesele că nu au clienţi şi plătesc degeba chiria, mai ales sâmbăta şi duminica“, se plânge Filofteia Dăbuleanu, una dintre vânzătoare.
Mulţi dintre comercianţi spun că ar închide tarabele în fiecare week-end, când se gândesc că vânzările sunt mult mai mici decât în anii trecuţi. Se tem totuşi că îşi vor pierde masa şi lipsesc doar o zi pe săptămână, sâmbăta sau duminica. „Marea problemă este cu nu are lumea bani şi nu sunt deloc vânzări. De-aia vedeţi atâtea mese goale în piaţă. Până acum nu a fost aşa, era piaţa plină. Toţi am vrea să stăm acasă în week-end, că oricum nu vindem mai mult nimic, dar dacă lipsim de multe ori, ne pierdem masa. Tebuie să avem grijă să venim chiar dacă nu ne rămâne nimic la sfârşitul unei zile din week-end“, spune Ion Nedea, în timp ce aranjează mere roşii şi galbene pe o masă din piaţă.
Pe tarabele de lângă el, marfa stă acoperită cu pături şi cartoane iar vânzătorii lipsesc. Rândul de mese din spatele său este aproape tot închis.

Preţurile sunt mai mici decât anul trecut


De teama falimentului, comercianţii îşi vând produsele chiar şi mai ieftine decât anul trecut. Cu toate acestea, clienţii care se opresc în dreptul tarabelor cumpără din ce în ce mai puţin. Merele, cartofii, morcovii şi verdeaţa, cele mai ieftine produse, sunt şi cele mai căutate. „Am venit să luăm cartofi şi mere pentru copii. Restul fructelor şi legumelor sunt scumpe. Aşteptăm primăvara să se mai ieftinească. Anul ăsta am luat doar strictul necesar din piaţă, pentru că nu sunt bani. Aş vrea să cumpăr de toate, dar nu am cu ce“, spune Daniela Stanciu, o femeie care căuta cele mai bune preţuri din piaţă.
Un kilogram de cartofi costa astăzi între 1 şi 1,5 lei, merele se vindeau chiar şi cu un leu kilogramul, morcovii costau între 2 şi 2,5 lei, ceapa era 2 lei kilogramul, fasolea boabe costa 5 lei, roşiile între 5 şi 6 lei, castraveţii 6-7 lei.
Bătrânele ajuseseră să se roage de clienţi să le cumpere măcar o legătură de pătrunjel, cu un leu. „Ia mamă măcar o legătură de verdeaţă. Mă supăr dacă mă refuzi, că nu am vândut nimic pe ziua de azi“, îşi întâmpina Floarea Mălureanu clienţii. Femeia se plânge că tremură degeba o zi întreagă în piaţă. „Nu are maică lumea bani. E piaţa pustie, ca niciodată. Atâta sărăcie ca anul ăsta nu am pomenit. Se uită bieţii oameni şi pleacă. Noi am lăsat preţurile cât am putut, dar pe degeaba nu putem să le dăm, că plătim şi noi chirie, dăm bani şi pe drum“, spune nemulţumită femeia.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite