Olt: Pietonii neatenţi, amendaţi pe capete pentru tratarea “cu flit” a regulilor de circulaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de pietoni din judeţul Olt s-au ales cu amenzi în ultimele zile pentru că nu au respectat legislaţia rutieră şi au traversat strada prin locuri interzise. Razia poliţiştilor a avut loc în cadrul unei acţiuni comune declanşate la nivel naţional având ca obiective atenţia acordată de pietoni regulilor de circulaţie şi reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere.

Poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Olt au efectuat, în perioada 6-12 noiembrie, o razie de amploare în trafic cu ocazia unei acţiuni comune declanşate la nivel naţional având ca obiective atenţia acordată de pietoni regulilor de circulaţie şi reducerea riscului de victimizare prin accidente rutiere. Oamenii legii au rămas surprinşi de numărul mare de abateri de la minimele reguli de circulaţie comise de către pietoni care, în acest mod, şi-au pus viaţa în pericol.

“Noi organizăm des acţiuni de control în trafic, dar acţiunea derulată în ultimele zile, respectiv 6-12 noiembrie, s-a axat pe disciplinizarea pietonilor şi conştientizarea acestora privind respectarea regulilor de circulaţie. Aceştia au obligaţii la fel ca şi ceilalţi participanţi la traficul rutier, respectiv conducătorii auto”, a declarat şeful Poliţiei Rutiere Olt, comisar-şef Ilie Roşu.

“Ne-am axat pe avertizarea pietonilor”

Reprezentanţii autorităţilor rutiere au precizat că, deşi razia i-a avut în centrul atenţiei pe pietoni, acţiunea nu a vizat în mod special sancţionarea lor prin amenzi pentru orice abatere.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

“Dacă ar fi fost să respectăm ca la carte prevederile legale privind regulile de circulaţie aplicabile pietonilor, numărul şi valoarea sancţiunilor contravenţionale ar fi fost cu mult mai mare decât indică cifrele la finalul acestei acţiuni. Ne-am axat însă mai mult pe avertizarea pietonilor privind riscul traversării unei străzi printr-un loc nepermis. Acolo, însă, unde am dat peste cazuri flagrante de încălcare a acestor minime reguli elementare de circulaţie rutieră în rândul pietonilor, bineînţeles că nu am avut încotro şi am aplicat şi amenzi”, a afirmat comisar Cristian Rădoi din cadrul Poliţiei Rutiere Olt.

Pietonii au înţeles necesitatea acestor acţiuni în trafic, iar "încasarea" de amenzi a fost pusă pe seama superficialităţii lor. "Oamenii (poliţiştii, n.a.) îşi fac treaba până la urmă. Nu e vina lor că noi, cei care mergem pe jos, mai omitem să respectăm regulile de circulaţie atunci când ne grăbim şi nu mai avem răbdare, să zicem, până să ajungem la o trecere de pietoni semnalizată şi o luăm direct perpendicular sau pe diagonala unei străzi. În final, noi suntem cei care alegem cum ne preţuim viaţa, poliţiştii doar încearcă să ne avertizeze că totul depinde numai de noi", a spus George Nanu, din Slatina.

Valoarea sancţiunilor aplicate pietonilor în intervalul de desfăşurare a raziei menţionate a însumat 15.400 lei (154 milioane lei vechi, n.a.), fiind amendate 110 persoane. Fiecare pieton a fost sancţionat cu 2 puncte de amendă, adică 140 lei. La acţiune au participat poliţişti rutieri de la toate birourile de profil ale IPJ Olt din judeţ.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite