Percheziţii la persoane din Olt acuzate de fraude informatice cu carduri bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi procurori ai D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală Bucureşti, au derulat, în această dimineaţă, mai multe percheziţii la domiciliile unor persoane din judeţul Olt, dar nu numai, acuzate de apartenenţă la o grupare infracţională organizată specializată în infracţiuni informatice în ţară şi peste hotare. Simultan au avut loc acţiuni similare în Ital

O grupare infracţională transfrontalieră, specializată în fraude prin intermediul cardurilor bancare şi alte infracţiuni informatice şi înşelăciuni pe Internet, a fost desfiinţată în această dimineaţă de către autorităţi. Aproximativ 30 de persoane sunt acuzate că ar fi implicate. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti şi procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) - Structura Centrală au desfăşurat 32 de percheziţii domiciliare. Persoanele unde au avut loc percheziţiile provin din judeţele Olt, Braşov, Prahova, Constanţa, Bucureşti, dar şi Italia şi Germania.

Potrivit unui comunicat oficial al DIICOT, reţeaua s-ar fi aflat sub supraveghere de aproape doi ani, respectiv din februarie 2010. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că grupul infracţional era format din 29 de persoane. Membrii grupului infracţional confecţionau şi comercializau echipamente de skimming, dispozitivele fiind confecţionate pe teritoriul ţării noastre, transportate prin  intermediul unor firme de curierat pe teritoriile  Germaniei şi Italiei şi comercializate apoi către alte persoane.

Carduri false “la foc automat”

Datele cardurilor astfel obtinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi, ulterior, pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la P.O.S.-uri, în state ale Uniunii Europene. De asemenea, membrii reţelei montau astfel de dispozitive pe bancomate ale unor unităţi bancare din Germania, Italia şi Olanda, activitate urmată tot de de retrageri frauduloase de numerar cu clone ale cardurilor bancare compromise.

Persoanele în cauză sunt suspectate de lansarea de atacuri de tip „phishing” împotriva clienţilor şi utilizatorilor legitimi ai unui serviciu rapid de plată on-line în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare, cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate respectivelor conturi compromise. Totodată, suspecţii confecţionau instrumente de plată electronică care imitau din punct de vedere al aspectului cardurile bancare autentice pe care le utilizau cu prilejul efectuării de cumpărături la POS-urile unor comercianţi din afara ţării - Bulgaria, Olanda, Belgia).

Internetul - “terenul de joacă” al suspecţilor

Persoanele în cauză sunt suspectate şi de fraude şi înşelăciuni derulate prin Internet cu ocazia vânzărilor de bunuri fictive către diverşi cumpărători, utilizatori ai platformei de profil “Ebay”. Mai exact, membrii grupării postau pe site-urile de comerţ electronic de anunţuri de vânzare având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri fictive pe care, în realitate, ei nu le deţineau.

Plata preţului bunului licitat se făcea de la cumpărător la vânzător/licitator, prin intermediul unei platforme de plăţi on-line. Pentru a intra în posesia sumelor de bani virate de persoanele înşelate, suspecţii ataşau conturilor platformei de plăţi conturi bancare deschise în Ungaria prin folosirea unor cărţi de identitate falsificate. Prejudiciul creat prin cele patru moduri de operare mai sus descrise se ridică la aproximativ 1.000.000 de euro, valoarea exactă a pagubelor urmând să fie stabilită în urma definitivării cercetărilor.

Poliţist implicat în gruparea mafiotă

Nu în ultimul rând, autorităţile au stabilit că membrii grupării mafiote au fost sprijiniţi în acţiunile lor de către un învinuit, agent de poliţie în cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale sector 6, care a pus la dispoziţia grupării datele de stare civilă  aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români obţinute din baza de date informatice privind evidenţa persoanelor, în scopul utilizării acestor date în cadrul activităţii infracţionale pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare/conturi de paypal.

La sediul D.I.I.C.O.T. au fost conduse 40 de persoane în vederea audierii, urmând ca, după finalizarea audierilor, să se dispună măsurile legale în cauză. Procurorii D.I.I.C.O.T.  au cooperat  în interesul soluţionării cauzei cu Direcţia Operaţiuni Speciale a IGPR, dar şi autorităţile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda, compania Ebay şi Serviciul Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite