Tânăr din Slatina arestat pentru evaziune fiscală de 9,5 miliarde lei vechi cu combustibil şi firme-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Slatina a fost arestat şi un altul, din comuna Coteana, este cercetat în libertate în urma acuzaţiei de evaziune fiscală. Potrivit datelor autorităţilor, aceştia sunt bănuiţi că au înşelat bugetul de stat cu nu mai puţin de circa 950.000 RON (9,5 miliarde lei vechi), bani pe care i-au băgat în buzunarul propriu în urma unor afaceri cu combustibil şi firme-fantomă.

Doi tineri din judeţul Olt sunt suspectaţi că au comercializat în mod fictiv, către diferite societăţi din judeţ şi din ţară, combustibil lichid greu, toate aceste activităţi nefiind înregistrate în evidenţa financiar-contabilă. Acest fapt a creat un prejudiciu la bugetul de stat de aproximativ 960.000 RON (9,6 miliarde lei vechi, n.a.).

Conform informaţiilor anchetatorilor, în trimestrul al treilea din anul 2009, un tânăr de 24 ani din municipiul Slatina, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu profil de produse petroliere cu sediul social în oraşul Drăgăneşti-Olt, a aprovizionat cantitatea de 1.577.860 kg. combustibil lichid greu de la o firmă din Bulgaria în valoare de 3.831.933,13 lei în baza a 63 de facturi fiscale.

“Din documentele fiscale ale firmelor implicate, cantitatea de combustibil figurează în mod fictiv comercializată către trei societăţi comerciale din judeţul Olt, care au efectuat plata mărfurilor în avans pe bază de ordine de plată. În realitate însă, marfa a fost livrată fără documente justificative de provenienţă către alţi beneficiari. Mai mult decât atât, pentru a îngreuna verificările organelor fiscale abilitate, firma în cauză a fost cesionată către un tânăr de 24 ani din comuna Coteana, judeţul Olt. În urma calculelor efectuate a reieşit să prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 952.261 lei, sumă ce reprezentă impozit pe profit şi TVA în perioada în care s-au derulat afacerile respective”,
a afirmat comisar-şef Claudia Radu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Cei doi tineri suspecţi implicaţi în acest dosar au fost arestaţi iniţial în cursul zilei de miercuri – 7 noiembrie pentru 24 de ore, iar joi – 8 noiembrie, au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Judecătorii au decis, la expirarea legală a perioadei minime de reţinere, ca numai tânărul din Slatina să rămână în arest, în vreme ce tovarăşul său va fi cercetat în libertate. Slătineanul riscă până la 12 ani după gratii pentru fapta sa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite