Slatina:Numărul oltenilor fără venit care plătesc asigurarea medicală creşte de la o lună la alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în anul 2009 şi-au plătit asigurarea medicală 4.036 de persoane fără loc de muncă, în primele luni ale lui 2010 au trecut pe la ghişeele CAS Olt 1676 de persoane.

Nu au un loc de muncă, dar vor să beneficieze de servicii medicale la fel ca angajaţii. Vorbim despre cei care şi-au pierdut jobul, au terminat perioada de şomaj sau nu au niciun venit şi pot să se asigure cu doar 33 de lei pe lună. Persoanele din această categorie pot beneficia de aceleaşi drepturi ca orice salariat: internare în spital, înscriere pe lista unui medic de familie sau reţete compensate.
Frica de a ajunge pe mâinile medicilor fără a fi asiguraţi medicali, a dus la creşterea numărului celor care plătesc contribuţia lunară la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt. „4.036 de persoane fără venituri au plătit în anul 2009, iar în primele luni ale anului 2010 au plătit contribuţia 1.676 de olteni. În 2009 suma totală încasată a fost de 1.202.735 lei, iar în 2010 371.949 lei“, a spus Constanţa Coteneanu, purtătoarea de cuvânt a CAS Olt.

„Mă lasă să mor pe pat dacă nu am asigurare“

Dacă majoritatea oltenilor care aleg să-şi plătească asigurarea medicală, fac asta pentru a fi siguri că vor beneficia de servicii medicale, sunt şi alţii care plătesc contribuţia din alte motive. „Din iarnă am început să-mi plătesc toate asigurările şi la şomaj, şi la sănătate. Vreau să ies mai repede la pensie şi astfel se consideră vechime“, a spus Vasile Boroi, de 56 ani. Cei mai mulţi plătesc însă asigurarea medicală pentru că vor să beneficieze de reţete compensate sau de îngrijiri medicale dacă ajung în spital. „Poate vreodată o să mi se facă rău şi o să ajung la spital şi mă lasă să mor pe pat dacă nu am asigurare“, a spus Rodica Stroe, de 43 ani.


A fost lăsat să moară pentru că nu avea asigurare medicală

Un bărbat de 63 ani din Drăgăneşti-Olt a murit în urmă cu un an după ce a fost plimbat timp de patru ore pe secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina pentru că nu avea asigurare medicală. Bărbatul a fost adus cu ambulanţa de la Drăgăneşti-Olt într-o stare avansată de denutriţie. Mihai Constantinescu a murit pe un scaun în urma unui infarct miocardic acut.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite