Slatina:Ion Teleşpan îi învaţă pe cei mici tainele fotografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să-i placă fotografia în perioada studenţiei. De 10 ani este profesor la Cercul Foto-Cine-Club de la Palatul Copiilor şi le împărtăşeşte slătinenilor tainele acestei arte.

Ar putea vorbi ore în şir despre fotografie fără să plictisească. A căpătat o pasiune pentru arta fotografiei încă din timpul facultăţii, unde frecventa un curs care l-a învăţat primele noţiuni în acest domeniu. Din 1989 lucreză în învăţământ, a început ca profesor de fizică iar din 2002 este profesor la Cercul Foto-Cine-Club de la Palatul Copiilor Adrian Băran din Slatina. „Am ajuns întâmplător la palatul copiilor. Pe vremea aceea eu eram profesor de fizică la Piatra-Olt şi mi-am dorit să mă transfer la Slatina, iar acesta a fost singurul post vacant“, îşi aminteşte Ion Teleşpan. Având bazele şi pasiunea pentru fotografie nu i-a fost greu să le împărtăşească şi celor mici tainele acestei arte. „Activitatea de la palat mi se pare mai atractivă decât cea de la catedra de fizică şi sunt mai multe satisfacţii pentru un profesor aici. În 2002 când am venit aici cercul nu era deloc dotat şi pe parcurs am reuşit să aduc aparatură. La Cercul Foto-Cine-Club îmbinăm fotografia cu partea digitală şi cu editarea video“, povesteşte profesorul.

Imortalizează tot ce i se pare interesant

Profesorul este mulţumit de numărul de copii care frecventează cercul pe care îl conduce, mulţi dintre elevii pregătiţi de el reuşind să obţină rezultate bune la competiţii. „Sunt câţiva copii buni care au câştigat premii importante la concursuri naţionale chiar şi internaţionale. Este un cerc frecventat, dar cei mai mulţi copii vor să intre direct în procesarea de imagini pe calculator. Dar cu răbdare şi tact pedagogic îi introduc în tainele artei fotografiei“, spune Ion Teleşpan. Profesorul crede că orice copil serios, talentat şi pasionat de această artă poate învăţa să mânuiască un aparat de fotografiat. Dacă la palatul copiilor predă şi informatică şi fizică aplicată, în timpul liber profesorul face zeci de fotografii. „Îmi place să fac fotografii şi imortalizez orice mi se pare interesant. Nu am o temă anume. De obicei merg cu aparatul peste tot şi fotografiez tot ce mi se pare deosebit“, explică Ion. Profesorul de la palat se bucură să vadă că aparatul de fotografiat nu mai este o necunoscută pentru oamenii din ziua de azi, dar crede că acest lucru este în detrimentul calităţii. „Din punct de vedere tehnic sunt nişte realizări mari, care se reflectă în faptul că toată lumea are acces la aparatul de fotografiat fără a avea studii în domeniu, dar există riscul de scădere a calităţii“, încheie profesorul Ion Teleşpan.




Profil
NĂSCUT. 13 octombrie 1966, Drăgăşani, judeţul Vâlcea
STUDII. Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti şi Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Craiova
FAMILIE. Căsătorit, are două fete


Ce-i place
•• „Sunt pasionat de tot ceea ce ţine de ştiinţă, tehnică şi electronică dar şi de calculatoare. Pun foarte mare preţ pe seriozitate şi punctualitate. Îmi plac oamenii de cuvânt şi cei corecţi“.

Ce nu-i place
•• „Compromisul. Urăsc să stau în soare. Nu-mi place goana după avere şi lupta feroce pentru existenţă. Nu-mi place comportamentul instinctual al oamenilor din societatea actuală“.


Întrebări şi răspunsuri
•• Care sunt regulile de aur în fotografie?
I.T.: Atunci când facem o fotografie trebuie să ţinem cont de încadrarea imaginii, compoziţie, iluminare, plasarea aparatului foto. De exemplu, în cazul portretului distanţa dintre aparatul de fotografiat şi subiect trebuie să fie de cel puţin 2 metri. Fotograful bun calculează ca un inginer, gândeşte ca un filozof, dar priveşte lumea ca un poet.

•• Cum vedeţi aparatul de fotografiat peste 20 de ani?
I.T.: Este foarte greu de spus. Nu prea se pot face previziuni în privinţa tehnicii, dar bănuiesc că va creşte foarte mult rezoluţia, zoom-ul, aparatele foto vor avea viteză foarte mare, dar nu vor mai avea pretenţii de lumină. Dar sunt de părere că pe măsură ce evoluează tehnica scade calitatea artistică. Este o creştere masivă în cantitate dar există riscul de scădere a calităţii.





Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite