Sindicaliştii olteni se pregătesc de proteste cu „frâna de mână” trasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini... "de arhivă" din faţa Prefecturii Olt - Slatina
Imagini... "de arhivă" din faţa Prefecturii Olt - Slatina

„După toate nenorocirile pe care le-au adus asupra românilor, adică tăieri de salarii şi pensii, dar nu numai, domnii de la Putere s-au gândit că nu este destul, aşa că au inventat această nouă lege a adunărilor publice”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, liderul Confederaţiei Sindicale Cartel-Alfa Olt, Constantin Boerescu.

Noul proiect de modificare a legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice a fost dur înfierat, ieri, într-o conferinţă de presă, de către liderul  Confederaţiei Sindicale Cartel-Alfa Olt, Constantin Boerescu.
Acesta a declarat că noua lege, pe marginea căreia dezbaterile publice s-au încheiat deja la jumătatea lunii trecute, introduce restricţii inacceptabile privind adunările publice care nu se vor mai putea desfăşura de acum încolo „în apropierea obiectivelor cu pază militară” şi va oferi Jandarmeriei posibilitatea considerată excesivă de a decide criteriile de risc ale unei manifestaţii.
“După toate nenorocirile pe care le-au adus asupra românilor, adică tăieri de salarii şi pensii, dar nu numai, domnii de la Putere s-au gândit că nu este destul, aşa că au inventat această nouă lege a adunărilor publice. În spatele acestei legi stă, de fapt, neputinţa reprezentanţilor Puterii de a rezolva problemele românilor şi interzicerea oricărei forme de protest, în special manifestaţiile spontane. De exemplu, printre prevederile aberante ale noii legii se află una care interzice clar desfăşurarea adunărilor publice în apropierea obiectivelor cu pază militară. Care sunt aceste instituţii ? Păi tocmai cele unde se organizează de regulă proteste – prefecturi, primării şi alte instituţii publice deoarece acestea sunt păzite de cine altcineva decât de… jandarmi, care sunt militari. Cum şeful Jandarmeriei din fiecare judeţ răspunde în faţa ministrului MAI care este numit politic, vă daţi seama cum vor decurge lucrurile de acum înainte”, a afirmat Boerescu.
De menţionat că printre alte locuri unde nu vor mai putea fi organizate manifestaţii se numără şi vecinătatea a staţiilor de metrou sau a unităţilor spitaliceşti.

Prevederi aberante, amenzi… “scandaloase”

De asemenea, noul proiect de lege a fost criticat de reprezentantul sindicaliştilor şi pentru că majorează termenul de solicitare a autorizaţiei pentru derularea unei manifestaţii de la trei zile, la cinci zile, nu are prevederi concrete privind paşii prodedurilor de intervenţie în forţă şi înăspreşte condiţiile de organizare a protestelor.
Ca imaginea completă, cei care vor aprecia gradul de risc al unei manifestaţii vor fi tot jandarmii. Tot ei vor decide şi locul unde se va desfăşura un protest dacă aşa vor decide. Pe scurt, dacă cineva face ceva ce nu este pe placul jandarmilor se alege cu o amendă între 20.000 - 50.000 lei (200 milioane lei vechi, n.a.) sau se va pregăti să presteze între 150 – 300 ore de muncă în folosul comunităţii. Desigur, organizatorii unei acţiuni de protest vor putea contesta în instanţă refuzul jandarmilor de a le permite derularea gestului, dar acest lucru va avea o durată nedeterminată şi va duce la pierderea semnificaţiei acţiunii.
Tot în categoria noutăţilor aduse de noua lege se numără şi obligativitatea organizatorilor unei adunări publice de a asigura apă potabilă şi grupuri sanitare participanţilor, sau să asigure un dispozitiv propriu de ordine format din personal care vor purta la vedere însemne distinctive, personal repartizat în proporţie de minim unul la 50 de participanţi.
“Sunt multe aberaţii în această lege. Printre acestea se află şi aceea că iniţiatorul unei adunări va trebui să fie foarte atent la ceea ce vor scanda participanţii pentru că, dacă vor fi lozinci ori alte mijloace audio-vizuale care să aducă atingere vreunei instituţii publice sau chiar dacă un trecător se va simţi jignit de ceea ce se strigă la protest, atunci organizatorul este pasibil de amendă sau mai rău”, a mai spus liderul Cartel-Alfa Olt, care a precizat că sindicatele vor continua totuşi să iniţieze acţiuni de protest şi îşi vor asuma riscurile.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite