Impas deblocat la Alro Slatina: nu vor fi reduceri de personal, "colosul" merge mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul ALRO SA Slatina (medalion - Constantin Popescu, liderul sindicatului “Aluministul” din cadrul firmei slătinene)
Sediul ALRO SA Slatina (medalion - Constantin Popescu, liderul sindicatului “Aluministul” din cadrul firmei slătinene)

Situaţia încordată ce plana până la finele săptămânii trecute la Alro SA Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, s-a detensionat odată cu semnarea noului contract adiţional cu furnizorul de enrgie Hidroelectrica. Documentul, ce a ţinut în suspans mii de angajaţi de la cele ambele societăţi implicate, prevede livrarea unei cantităţi de energie electrică de 3 TWh până în anul 2018. Anunţu

Preţul negociat şi stabilit în noul act adiţional încheiat între cele două părţi semnatare - respectiv producătorul de aluminiu Alro şi producătorul de energie Hidroelectrica - va fi calculat anul, pe baza mai multor factori. Formula de calcul anual agreată pentru preţul energiei livrate ţine cont de o serie de factori, inclusiv cotaţia aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra şi cotaţiile OPCOM. Toată cantitatea de energie va fi utilizată strict în procesul de producţie şi în activitatea curentă a grupului în România.

Constantin Popescu, liderul sindicatului “Aluministul” din cadrul Alro Slatina, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul unităţii, că semnarea noului act adiţional, deşi implică cheltuieli mai mari din partea fimei slătinene, asigură totuşi continuitatea Alro şi a locurilor de muncă de aici.

“Alro are acum contract de energie, într-adevăr un contract mult mai greu de suportat pentru noi, dar cel mai important este că uzina are iarăşi energie şi merge mai departe. Asta înseamnă că se vor menţine slujbele din prezent, deşi este probabil că vor fi şi unele sacrificii sau măsuri mai grele ce vor trebui luate, şi aici mă refer la întreruperea anumitor investiţii, reparaţii etc. Probabil ne vom plia pe alte produse, pe o altă strategie conformă cu realitatea de azi”, a afirmat Popescu.

Intervenţii “neavenite” ale Grupului Templeton

Liderul celui mai mare sindicat al Alro Slatina (cca. 500 membri, n.a.) a ţinut să puncteze, totodată, şi o intervenţie ce ar fi putut pune în pericol prelungirea contractului de furnizare a energiei electrice aflat în discuţie.
“Ceea ce ne-a deranjat însă pe noi cel mai mult în derularea acestor negocieri a fost că Fondul Proprietatea şi, mai ales, cei de la Grupul Templeton (Grupul american “Franklin Templeton”, administratorul Fondului Proprietatea, n.a.), au încercat să intervină în aceste discuţii fără ca ei, de fapt, să aibă vreun drept, lucru ce a dus, practic, la blocarea negocierilor. Abia după intervenţiile noastre lucrurile s-au deblocat”, a mai spus Constantin Popescu.

Tensiunile dintre Alro şi Hidroelectrica au apărut când, recent, societatea din urmă a denunţat o serie de contracte cu traderi de energie după ce s-a considerat că acestea produceau pierderi atât statului român, dar şi companiei în sine. Unul dintre contractele aflate în pericol de a fi stopate era şi cel semnat cu societatea Alro Slatina, contract renegociat acum în mod fericit pentru ambele părţi implicate. Hidroelectrica va câştiga suplimentar circa 150 de milioane de euro din contractul renegociat cu producătorul de aluminiu slătinean. Mai exact, în cadrul actului adiţional s-a stabilit că furnizorul de energie menţionat nu va vinde energie către Alro sub preţul de 171,8 lei/MWh, care, cu componenta de injecţie în reţea a tarifului de transport (TG), va ajunge la 180 lei/MWh, maximul urmând să fie de 205 lei/MWh, iar cu TG - 214 lei/MWh.

Alro Slatina este o subsidiară a grupului olandez Vimetco N.V. (fostă Marco Group, n.a.), companie globală de aluminiu primar şi procesat controlată de acţionari ruşi. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, cu o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele Alro sunt Uniunea Europeană - Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România. Compania are exporturi în Statele Unite şi Asia şi numără aproape 2.300 de angajaţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite