Se vor relua lucrările la Casa Memorială Iancu Jianu. Vezi GALERIE FOTO cu casa haiducului din Caracal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura casă memorială a unui haiduc din România va fi redeschisă publicului până la sfârşitul acestui an. Ansamblul memorial a fost închis publicului în urmă cu doi ani pentru consilidare şi restaurare.

“Întocmit pe fugă, pentru a prinde banii”, după cum explică Gheorghe Iorga, expert monumente istorice în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt, proiectul de consolidare şi reabilitare a Casei Memoriale Iancu Jianu Caracal s-a dovedit unul cu probleme. Lucrările demarate în august 2009 ar fi trebuit finalizate în octombrie 2010, însă lipsa unor detalii de execuţie din proiect a determinat sistarea lor, iar complexul memorial îşi păstrează uşile închise publicului şi astăzi.

image

FOTOGALERIE CASA MEMORIALĂ


“Atunci am profitat de o rezervă de bani nefolosiţi de alt judeţ şi am întocmit pe fugă un proiect, în care am prins, pe lângă casa memorială, muzeul şi bordeiul, dar şi sistematizarea pe verticală a curţii şi aleilor. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la peste 800.000 de lei, iar suma disponibilă în cadrul Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice era de aproape 700.000 de lei. Atunci s-au tăiat din deviz câteva lucrări pentru încadrarea în suma respectivă- execuţie pardoseală, tâmplărie ferestre-uşi, instalaţia electrică”, spune Iorga.
După realizarea lucrărilor din proiect, ce presupun 80% din cele necesare, construcţia a fost sistată, fiind necesară completarea proiectului. După doi ani de la închidere, redeschiderea complexului este anunţată până la sfârşitul anului. „Vineri mă voi întâlni cu dirigintele de şantier şi proiectantul pentru a preda proiectul pentru lucrările rămase de executat. Mai sunt lucrări de circa o lună de zile şi avem promisiunea conducerii Institutului Naţional de Patrimoniu că ne vor fi alocate imediat fondurile”, mai spune expertul.
Iancu Jianu s-a născut la Caracal în 1787 şi a murit în aceeaşi localitate în 1842. Casa haiducului a fost construită în a doua jumătate a secolului XVIII.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite