Reprezintă interesele a peste 1000 de salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu şi-a imaginat niciodată că va deveni lider de sindicat, însă acum este dedicat muncii sale şi consideră că niciun efort nu este prea pare pentru a reprezenta cât mai bine intersele celor peste 1000 de oameni din sindicatul său.

Au trecut mai bine de 10 ani de când a acceptat să devină liderul de sindicat al lucrătorilor olteni din electricitate. În tot acest timp, a reuşit să construiască la Slatina un sindicat puternic, în care s-au înscris oameni din şase judeţe ale ţării. Lucra la departamentul de Resurse Umane când a observat că o parte din salariaţi, care stăteau 24 de ore la serviciu, nu erau plătiţi corespunzător. „Am decis să le dau oamenilor banii care li se cuveneau pentru munca pe care o făceau. Când au observat că salariile lor sunt mai mari, salariaţii şi-au format o anumită părere despre mine. Au venit să discutăm şi mi-au propus să fiu lider de sindicat. M-am gândit mult înainte să accept şi le-am spus că nu voi putea să le reprezint inetresele decât dacă voi avea o susţinere din partea lor. Mi-au promis că mă vor sprijini şi m-au ales lider de sindicat“, îţi aminteşte Mugurel Naie.
Au urmat cursuri de formare sindicală, de negociere şi comunicare la care  a participat cu plăcere, dar şi sute de runde de negocieri dificile cu patronatul. „Activitatea sindicală a devenit mai dificilă din momentul în care compania Electrica Oltenia s-a privatizat. Patronatul accepta mult mai greu revendicările noastre, iar în acea perioadă o parte dintre salariaţi au părăsit sindicatul, probabil pentru că nu se mai simţeau bine reprezentaţi“, spune liderul de sindicat.

„Salariaţii mă determină să mă zbat pentru ei“

Le-a demonstrat oamenilor că numai dacă se unesc pot câştiga, iar numărul membrilor din sindicatul său depăşeşe acum 1000 de persoane. „În 2007 am avut un conflict cu patronatul, legat de anumite drepturi salariale. Câteva sute de oameni din sindicatul nostru s-au unit şi au câştigat. De atunci au început să se afilieze la Sindicatul Lucrătorilor din Electricitate Oltenia foarte mulţi salariaţi din Dolj, Teleorman, Argeş, Vâlcea şi Gorj. Oamenii au înşeles că o singură persoană nu poate face nimic“, explică sindicalistul oltean.
Mugurel Naie spune, cu modestie, că felul de a fi al oamenilor din sindicatul său îl determină să le susţină întotdeauna revendicările. „Salariaţii mă determină să mă zbat pentru ei. Aici presiunea vine de jos în sus, de la oameni. Am plăcuta surpriză să nu mă dezamăgească cei pe care îi reprezint“, măsturiseşte liderul de sindicat.
Realizările sale ca lider de sindicat au fost atât de apreciate de oameni, încât acum are mai multe funcţii importante în mai mult organizaţii sindicale. Este vicepreşedintele Federaţiei Univers, din care face parte si dindicatul său din Slatina, preşedintele Uniunii Sindicale Oltenia şi liderul BNS Olt. Chiar dacă munca de sindicalist presupune mult timp petrecut departe de familie, Mugurel Naie spune că în această perioadă a văzut locuri noi şi oameni noi şi a avut multe de învăţat din activităţile în care a fost implicat.

Întrebări şi răspunsuri
•• Ce calităţi îi trebuie unei presoane pentru a fi un lider de sindicat bun?
M.N.Trebuie în primul rând să fie o persoană corectă, să nu trădze interesele celor pe care îi reprezintă, să ştie să câştige încrederea oamenilor, să stăpânască foarte bine arta negocierii, să ştie să comunice şi să fie foarte deschis la problemele oamenilor.

•• V-aţi gândit vreodată să reunţaţi la activitatea sindicală?
M.N. Nu, niciodată. Mă motivază încrederea pe care mi-o acordă oamenii, faptul că din 1998 şi până acum m-au ales de fiecare dată să îi reprezint. Satisfacţia este foarte mare când reuşim să obţinem anumite revendicări care să îi mulţumească pe salariaţi.

Ce-i place
•• „Să citesc, mai ales lucrări de psihologie şi sociologie. În timpul liber îmi place să călătoresc. Sunt avid de Science Fiction în orice formă, sunt o persoană curioasă şi îmi place să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în societate“

Ce nu-i place
•• „Nu suport să fiu minţit. Atunci când cineva mă minte în faţă apoi aflu adevărul, am încheiat orice discuţie cu persoane respectivă. În rest încerc să înţeleg şi să trec cu vederea defectele oamenilor. Sunt o persoană modestă şi nu sunt prea pretenţios“

Profil
NĂSCUT
•• 22 septembrie 1960, comuna Bălăneşti, judeţul Olt
STUDII
•• Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova
FAMILIE
•• căsătorit, are o fată

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite