UPDATE/Europa va fi apărată antirachetă de la Deveselu, Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat astăzi că locaţia de amplasare a sistemului american antirachetă va fi fosta bază aeriană de la Deveselu.

UPDATE/ ora 14.30 Şefii delegaţiilor României şi SUA care negociază Acordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă - secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, împreună cu şeful Statului Major General al Armatei României, general-maior Ştefan Dănilă - au efectuat astăzi o deplasare în judeţul Olt, unde s-au întâlnit cu autorităţile judeţene. Au fost discutate raţiunile şi implicaţiile deciziei de amplasare la unitatea militară 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă, după o scurtă conferinţă de presă delegaţia efectuând o vizită şi la fosta bază aeriană de la Deveselu.

image

Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher

„Alegerea bazei Deveselu reprezită cea mai bună opţiune din punct de vedere operaţional, care să corespundă tuturor criteriilor tehnice fixate de cele două părţi. Au cântărit greu infrastructura, distanţa de siguranţă faţă de cea mai apropiată localitate”, a precizat secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu. Declaraţia a fost întărită de Ellen Tauscher, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională: „Deveselu s-a dovedit a fi cel mai potrivit şi cel mai uşor de amenajat amplasament dintre toate cele evaluate. România capătă astfel un rol de primă importanţă în noua capacitate de apărare antirachetă a NATO. România este un prieten apropiat şi un valoros aliat NATO. Ţările noastre colaborează în unele dintre cele mai urgente provocări actuale în materie de securitate, precum Afganistan şi Libia”.

Secretarul de stat Aurescu: Deveselu nu este troc pentru vize americane


Şefii delegaţiilor au ţinut să precizeze faptul că nu există niciun fel de pericol pe care să-l ridice activitatea desfăşurată la Deveselu, nici pentru mediul înconjurător şi nici pentru sănătatea celor care vor lucra la sistemul radar Aegis sau a localnicilor din apropiere. Oficialul american a dat drept exemplu amplasamenntul de testare aflat la New Jersey timp de mai mult de 30 de ani fără niciun pericol. Costurile sistemului se ridică la 400 milioane dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari operarea şi sunt suportate integral de SUA.

image

Ambasadorul SUA (stânga), alături de delegaţia americană

Delegaţia americană: Ellen Tauscher- subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Mark Gitenstein- ambasadorul SUA la Bucureşti, gen lt. Patrick O'Reilly- Agenţia americană de apărare antirachetă, gen.lt. John Gardner- comandantul Forţelor SUA în Europa, contraamiral Kenneth Norton US Naval Forces Europe and Africa şi Eric Desautels-asistentul subsecretarului Tauscher.

Delegaţia română: Bogdan Aurescu- secretar de stat în MAE, gen maior Ştefan Dănilă- şeful Statului Major General, gen maior Valeriu Nicuţ- locţiitor şef SMG, Daniel Ioniţă- director general pentru afaceri strategice MAE, Dragoş Ghercioiu- director general Departamentul pentru Politica de Apărare MApN şi general de brigadă Liviu şerban- şeful Direcţiei Planificare Strategică SMG.

Aspecte tehnice
Amplasamentul are o suprafaţă de 175 de hectare, iar aproximativ 200 de militari, angajaţi civili şi personal contractant (500 în anumite situaţii) vor opera sistemele radar, de comandă, control şi comunicaţii. Separat, baza va găzdui module de lansare care conţin sisteme de interceptare SM-3, proiectate pentru scopuri strict defensive, care se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice.
Configuraţia terestră a sistemului Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice va fi testată la un centru de testare specializat la Poligonul de Rachete din pacific aflat în Hawaii, începând cu 2014.

VIDEO/ Află ce a declarat la Slatina responsabilul SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională

UPDATE/ora 11.30 O delegaţie americană condusă de subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională Ellen Tauscher şi ambasadorul SUA la Bucureşti  Mark Gitenstein şi delegaţia română care negociază parteneriatul privind amplasarea scutului antirachetă au aterizat pe stadionul "1 Mai" Slatina, urmând să se întâlnească cu autorităţile judeţului Olt pentru a discuta amănuntele legate de acest parteneriat.

ora 11.00. În comuna Deveselu va funcţiona o bază militară unde vor fi dizlocaţi 200 de militari americani. În urma testării mai multor locaţii din ţară, s-a stabilit că fosta bază aeriană din localitatea olteană îndeplineşte cei 120 de parametri pentru ca sistemul să fie în siguranţă. Preşedintele ţării a anunţat că operaţiunea de la Deveselu va avea un comandant român, nu american.
Sistemul antirachetă american este un sistem defensiv, nu este destinat ofensivei. Este un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice al teritoriului României şi al SUA. De el vor beneficia şi alte state, dar amplasarea este un acord exclusiv România - SUA.

În 2009, preşedintele Barack Obama a anunţat decizia SUA de a adopta o abordare nouă pentru apărarea antirachetă în Europa, în etape, decizie la care a aplicat şi NATO în noiembrie 2010, de a dezvolta un sistem de apărare antirachetă cu scopul de a proteja statele europene membre. Proiectul se află în etapa a doua, de stabilire a unui amplsament pentru un sistem terestru SM3 de interceptare a rachetelor balistice, sistem găzduit de România. Locaţia a fost stabilită aseară, în şedinţa CSAT şi, după discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale, s-a stabilit ca elementele sistemului american antirachetă să fie găzduite în Olt. Sistemul va deveni operaţional din anul 2015.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite