FOTOGALERIE  Scuarul Consiliului Judeţean Olt, finalizat la cinci ani de la proiectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micul părculeţ din faţa sediului Consiliului Judeţean Olt din Slatina a fost terminat, după cinci ani de la momentul proiectării. Deşi lucrarea ar fi trebuit finalizată în nu mai puţin de trei luni de la semnarea contractului - ianuarie 2008, firma constructoare a tot tras de timp. În final, firma s-a păcălit singură deoarece a trebuit să plătească penalizări de 25% din costul lucrării.

Cinci ani. Atât le-a trebuit diriguitorilor Consiliului Judeţean Olt, dar şi firmei care şi-a adjudecat licitaţia, respectiv SC Eco Horticultura SRL Bucureşti, să ajungă la un acord pentru a finaliza lucrarea. Motivele întârzierii au aparţinut în egală măsură ambelor părţi: conducătorii Consiliul Judeţean nu au găsit fonduri să continue anual investiţia, iar firma a tras de timp atunci când existau bani.

Proiectul iniţial a fost lansat în anul 2007, pe vremea când preşedinte al C.J. Olt era Jenel Copilău, actual subprefect al judeţului, dar el nu a fost transpus în practică din cauza lipsei fondurilor. În ianuarie 2008 se încheia contractul cu firma bucureşteană, care îşi lua angajamentul de a termina investiţia în 72 de zile. Valoarea contractului la acea vreme – 1,2 milioane lei. Timpul a trecut şi, până anul trecut, totul a stagnat. În martie 2011 s-a făcut o reproiectare după ce actualul cârmuitor al Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi-a impus să termine totuşi lucrarea, mai ales că alegerile băteau la uşă. 

Reproiectarea a însemnat diminuarea sumei totale a investiţiei până la 740.000 de lei, precum şi a duratei de execuţie până la 60 de zile, dar şi “tăieri” din proiectul original de aproape 20%. Lucrarea ar fi trebuit demarată în august anul trecut, pentru a fi terminată la finele lui octombrie acelaşi an. Dar firma constructoare a întârziat iarăşi programul de lucrări, astfel că acestea au demarat la începutul toamnei şi s-au oprit definitiv în luna decembrie până în luna martie a.c. Zilele trecute, investiţia a fost finalizată.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

“Lucrarea a fost terminată, la această oră efectuându-se ultimele reglaje la ceea ce reprezintă fântânile arteziene. A durat mult, dar este bine că s-a terminat deoarece, după cum se poate vedea la faţa locului, este ceva deosebit şi contribuie la punerea în evidenţă a zonei. Firma constructoare a fost penalizată pentru fiecare zi de întârziere cu 0,1% din valoarea totală a contractului. Astfel, deşi valoarea finală a lucrării a fost de 540.000 lei, nu mai puţin de 110.000 lei au reprezentat penalizări, deci firma constructoare a primit doar aproximativ 450.000 de lei”, a afirmat Miruna Ginerică, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Olt.

“Este frumos, sper să planteze mai mulţi copaci”

Operaţia de “face-lift” la scuarul Consiliului Judeţean Olt cuprinde o pasarelă lungă de aprope 30 de metri, prevăzută cu balustrade din inox şi construită din beton armat aparent, cu adaos de coloranţi în culorile gri-bej şi gri-roz. Au fost amenajate platforme pietonale, o platformă tip gradenă pe care au fost amplasate bănci din lemn striat şi stâlpi de iluminat. Fântâna arteziană din proiectul iniţial, amplasată sub pasarală şi care reprezenta, practic, principalul punct de atracţie, a fost înlocuită de la momentul reproiectării cu două fântâni mai mici pe bază de jeturi de apă şi jeturi de aburi.

Slătinenii par mulţumiţi de faptul că zona a căpătat o imagine modernă. “Este frumos ce au făcut faţă de ce era înainte, dar sper să planteze mai mulţi copaci aici pentru că sunt bănci şi nu poate sta nimeni pe ele dacă nu au şi umbră. Slatina are mari probleme cu tăierea copacilor şi înlocuirea lor cu ciment, trebuie făcut totul cu cap pentru că se poate. Altfel este un lucru frumos, se încadrează în peisaj”, a spus Marinela Popa. De o părere similară este şi Iulian Ivan, student la Sibiu, dar slătinean get-beget: “Ştiam că se lucrează aici, trec des prin zonă, dar nu ştiam cum o să arate la final pentru că oamenii lucrau de ceva ani. Acum are ceva aparte, este altceva faţă de cum era până acum de ziceai că o mică junglă”.

De precizat că vechiul scuar din faţa Consiliului Judeţean Olt din Slatina data de la momentul ridicării imobilului, în anii ’80.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite