Şcolile din Olt nu sunt pregătite să îşi primească elevii. Află aici de ce!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţ sunt 639 de clădiri în care învaţă şcolarii şi numai 389 dintre ele au autorizaţie sanitară de funcţionare. Lipsa unei surse de apă potabilă dar şi a grupurilor sanitare corespunzătoare împiedică şcolile să obţină avizul.

Numai o lună ne mai desparte de începutul noului an şcolar, iar unităţile de învăţământ din judeţul Olt sunt ca de obicei nepregătite să îşi primească elevii. Mii de copii din învăţământul preprimar, primar, gimnazial sau liceal vor învăţa în anul şcolar 2011-2012 în clădiri care nu au o sursă proprie de apă potabilă, toalete corespunzătoare, şcoli cu pereţi şi acoperişuri deteriorate sau mobilier degradat. Dintr-o situaţie întocmită de autorităţile sanitare reiese că din cele 639 de unităţi şcolare din Olt numai 389 au condiţii de studiu decente, reuşind astfel să obţină autorizaţia sanitară de funcţionare. 250 de clădiri în care vor studia copiii nu sunt autorizate sanitar, majoritatea fiind din mediul rural, însă surprinzător şi unităţile şcolare din oraşe se confruntă cu probleme care nu le-au permis să obţină mult râvnita autorizaţie. O creşă, 14 grădiniţe cu program normal, şapte şcoli generale şi un internat din mediul urban nu sunt autorizate sanitar. 167 de corpuri de şcoală nu au primit avizul sanitar de funcţionare, iar 83 de şcoli nici măcar nu l-au solicitat.

Anul şcolar începe peste tot

În mediul rural sunt 470 de unităţi de învăţământ, iar aproape jumătate dintre acestea, respectiv 227 sunt neautorizate sanitar-igienic.  „Anul acesta stăm mai bine, pentru că sunt mai multe unităţi şcolare care au primit autorizaţie de funcţionare. Şcolile s-au mobilizat mai bine de această dată la capitolul igienă. Ce putem face cu şcolile neautorizate dacă nu au apă potabilă sau WC-uri? Poate rezolvă consiliile locale problema. Sunt şcoli care nici nu mai solicită autorizaţia sanitară, pentru că se ştie deja că nu o vor primi, neîndeplinind aceste condiţii “, a spus Geanina Pârvu, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.
Autorităţile sanitare au identificat principalele probleme cu care se confruntă unităţile şcolare. „Lipsa unei surse proprii de apă potabilă, clădirile cu faţade, tavane, pereţi sau acoperişuri deteriorate, grupurile sanitare necorespunzătoare şi lipsa grupurilor sanitare pentru profesori, mobilierul şcolar degradat, iluminatul natural sau artificial necorespunzător, lipsa sistemelor de canalizare sau a gardului împrejmuitor sunt principalele cauze pentru care nu se obţin avizele“, spune medicul Talia Cincă, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Olt. Au mai fost depuse 15 solicitări pentru obţinerea autorizaţiei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite