Şantiere cu istorie în şcolile oltene. Din cele 75 de construcţii, doar 7 au primit bani pentru finalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de elevi şi preşcolari olteni vor fi primiţi şi anul acesta în şcoli a căror construcţie a fost stagnată din lipsa fondurilor. Din cele 75 de şcoli şi grădiniţe cu lucrări demarate în ultimii patru ani, doar şapte au primit bani pentru finalizare. Iar în curând vor mai intra în lucru zeci de clădiri, pe fonduri europene.

Mai bine de o zecime dintre şcolile şi grădiniţele oltene îşi vor primi elevii şi preşcolarii şi în noul an şcolar în clădiri la care lucrările de modernizare par să nu se mai termine. Construcţiile au fost sistate anii precedenţi din lipsa fondurilor, anul acesta doar şapte având norocul de a le fi alocaţi banii necesari finalizării.
„În judeţul Olt există un număr de 75 unităţi şcolare care, din lipsa fondurilor alocate de la bugetul de stat, nu au putut finaliza lucrările de reabilitare, reaparaţii capitale sau asigurare a utilităţilor, unele dintre acestea  începute încă din anul 2007. În acest an, de la bugetul de stat s-au alocat fonduri în cuantum de 940.000 lei pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare doar pentru şapte unităţi de învăţământ.”, spune Geanina Pârvu, inspector şcolar general adjunct IŞJ Olt.
Unităţile care au primit bani sunt: GPP „Ion Creangă” Slatina, GPN Satu Nou, Şcoala I-IV Dobroteasa Mică, Şcoala I-VIII Dobroteasa,  GPN Gostavăţu, Şcoala I-VIII Băbiciu şi Şcoala I-VIII Găvăneşti.

Ce s-a construit, se degradează

„Până la finalizarea construcţiilor noi, copiii învaţă în vechile locaţii. Nu există cazuri în care să nu se fi găsit soluţia asigurării spaţiului de învăţământ. Însă se pune problema construcţiilor demarate şi, odată cu sistarea, se degradează. Un exemplu ar fi GPN Doanca, comuna Tia Mare, care a fost ridicată, dar nu are acoperiş, iar folia cu care a fost acoperită nu opreşte apa să se infiltreze prin tavan. Facem demersurile necesare în vederea alocării de fonduri”, mai spune adjunctul IŞJ.

Fonduri europene pentru 36 de unităţi
Oltul mai are în derulare şapte investiţii finanţate din fonduri externe prin Programul de Reabilitare a Infrastructurii Şcolare. Sunt în execuţie o construcţie nouă pentru Şcoala I-VIII Cungrea şi în modernizare şcolile cu clasele I-VIII de la Osica de Sus (sat Greci) şi Verguleasa (sat Poganu). În stadiul de pregătire a licitaţiei pentru execuţie se află modernizarea corpului A al Liceului Iancu Jianu, a Şcolii I-VIII Gârcov şi Liceului „Tudor Vladimirescu” Drăgăneşti-Olt, dar şi construirea unei clădiri noi pentru Şcoala cu clasele I-VIII Vişina Nouă.
În Programul pentru Reforma Educaţiei Timpurii au fost cuprinse 29 de grădiniţe, dintre care 24 construcţii noi (se pregătesc documentaţiile pentru licitaţia de execuţie) şi cinci modernizări (stadiul de pregătire a documentaţiilor pentru licitaţia de proiectare).

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite