Sâmbăta - „zi-magnet” pentru producerea accidentelor rutiere în județ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curba de la Colonești rămâne una dintre dintre cele mai „mortale” zone din județ
Curba de la Colonești rămâne una dintre dintre cele mai „mortale” zone din județ

Începutul week-end-ului, adică sâmbăta, este cea mai periculoasă perioadă din săptămână în ce privește cumularea condițiilor de producere a accidentelor rutiere. Cauza principală a tragediilor este dată de conducerea imprudentă. Acesta este rezultatul unei situații a Inspectoratului Județean de Poliție valabilă în perioada ianuarie 2011 – martie 2012 pe drumurile naționale și europene ce străbat județul.

Ziua de sâmbătă este cea mai „neagră” zi din săptămână la întrunirea condițiilor „propice” de producere a unui accident rutier. O analiză a Biroului Drumuri Naționale şi Europene (BDNE) al Poliției Rutiere Olt arată că, anul trecut, în ziua de sâmbătă au avut loc nu mai puțin de 13 accidente rutiere grave pe drumurile naționale și europene ce brăzdează județul. Ca și interval orar de producere a evenimentelor, se pare că orele nefaste sunt în intervalul 15-18, când au fost 15 accidente grave, și, respectiv, 18-21, când au avut loc 12 accidente grave. Cea mai sigură perioadă din zi în care riscul de producer a unor tragedii este cel mai scăzut rămâne intervalul nocturne, adică 00.00-06.00. La baza producerii de evenimente rutiere se află, pe primul loc, conducerea imprudentă, urmată de neacordarea de prioritate, neadaptarea vitezei, depășirile neregulamentare, nepăstrarea distanței în mers sau traversarea prin locuri nesemnalizate.
Cel mai periculos tronson de drum din județ continuă să rămână DN 65 – E 574 Balș-Slatina-Colonești, aici fiind incluse și curbele de la Pădurea Sarului. Astfel, aceeași situație a IPJ Olt relevă că, pe tronsonul menționat, au avut loc anul trecut cele mai multe accidente soldate cu un număr de victime pe măsură: 22 de evenimente rutiere grave, în urma cărora șase persoane au decedat, 23 au fost grav rănite și cinci au scăpat cu răni ușoare. Pe locul doi pe „harta morții” din județ se află, la mare depărtare, DN 6 – E 70 Mihăiești-Caracal-Drăghiceni, cu patru accidente grave soldate cu un mort, cinci răniți grav și un rănit ușor. Apoi urmează DN 64 Caracal-Găneasa-Drăgășani, cu 11 accidente grave, trei morți, 11 răniți grav și patru răniți ușor, DN 54 Caracal-Corabia-Gârcov, cu șapte accidente grave, un mort, șase răniți ușor, DN 54/A Corabia-Ianca cu trei accidente grave, doi morți și doi răniți grav. Localitățile care par să atragă ca un magnet producerea de accidente se află Brastavățu, Verguleasa, Radomirești, Dăneasa, Optași, Studina și altele.

Presa, rol important în reducerea numărului de accidente rutiere

Pe ansamblu, relevă aceeași statistică a IPJ Olt, cifra evenimentelor rutiere produse anul trecut pe drumurile naționale și europene din județ a fost de 119 accidente, ceea ce înseamnă o reducere cu 18 accidente față de anul anterior 2010. De asemenea, numărul accidentelor grave este de 48, cu 12 mai mică față de anul 2010. În ce privește numărul victimelor umane, acesta a fost anul trecut de 13, față de 17 morți câți s-au înregistrat îmn intervalul menționat.
„Concluzia este că toate cifrele sunt în scădere și acest lucru se petrece pe fondul unei repartizări mai eficiente a celor 23 de polițiști din cadrul BDNE Olt în urma analizării cauzelor generatoare de accidente din anii anteriori. În plus, cred că a fost de ajutor și presa prin popularizarea acțiunilor noastre, dar și a accidentelor produse, care, în final, i-au făcut pe participanții la trafic să conștientizeze mai bine pericolul dat de neatenția la volan”, a declarat comisarul-șef Nicolae Trifu, șeful BDNE din cadrul IPJ Olt.

Accidente pe drumurile naţionale şi europene produse în Olt

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

De asemenea, merită menționat că, în primele trei luni ale anului în curs, pe drumurile naționale și europene din județ au avut loc doar patru accidente grave în urma cărora o persoană a decedat, față de cele 13 incidente produse în aceeași perioadă a anului trecut, soldate cu cinci morți.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite