STOP mutilării Slatinei! Blocurile izolate pe porţiuni vor trebui finalizate şi vopsite în culoarea zonei FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii şi-au izolat exteriorul, alţii nu, iar rezultatul este unul inestetic
Unii şi-au izolat exteriorul, alţii nu, iar rezultatul este unul inestetic

Pentru a stopa percirea blocurilor prin izolarea faţadelor şi vopsirea pe bucăţele, Primăria Slatina lansează o nouă obligaţie pentru proprietari, dar şi un concurs.Termenul dat de către primărie locuitorilor din blocurile izolate parţial pentru a intra în rândul „vecinilor” este de 20 de luni.

Sătuli de igrasie şi dorind reducerea costurilor legate de încălzire, slătinenii au trecut la izolarea exterioară a apartamentelor. Cum acest lucru s-a făcut pe cont propriu, în afara programului guvernamental de anvelopare sau a celui local rezultat în urma concursului „Slatina- oraş verde, oraş curat”, prin care primăria izolează gratuit faţadele blocurilor câştigătoare, multe faţade au căpătat un aspect  urât, stricând arhitectura urbanistică. Proprietari care nu au căzut de acord cu vecinii pentru a realiza un proiect unitar al faţadei blocului au izolat doar zona locuinţelor lor, iar vopsirea s-a făcut tot pe bucăţile anvelopate, rezultatul fiind unul grotesc.

image

Click pentru FOTOGALERIE

Haină nouă şi culoare „la indigo”
Pentru a stopa mutilarea faţadelor, primăria a lansat dezbaterii publice două proiecte. Proprietarii care locuiesc în blocuri cu anvelopare parcelată vor fi obligaţi ca în termen de 20 de luni să efectueze lucrările necesare, astfel încât blocul să fie izolat pe toate laturile. De asemenea, cei care au vopsit după preferinţa proprie, vor trebui să solicite avizul serviciului Urbanism al primăriei şi să refacă decorarea în culoarea specifică zonei.
 „Încercăm să găsim o rezolvare la cele două probleme care strică aspectul oraşului: termoizolaţia făcută pe bucăţele şi aplicarea unei culori care dă foarte urât doar pe bucăţica respectivă. Am înţeles că oricâte programe şi concursuri am avea, nu va fi suficient pentru a reuşi să acoperim cât mai mult din reabilitarea blocurilor. Dacă există şi iniţiativa proprie, primăria va efectua gratuit tencuiala decorativă. Ştim că sunt cetăţeni care nu au bani, dar sunt şi unii care sunt „gică contra”, spune viceprimarul Ana Anghel.
Obligaţia este contestată de unii locatari care consideră că de la voinţă la putinţă drumul trece prin buzunarul lor gol. „Au venit cei de la asociaţia de proprietari şi ne-au zis că trebuie să plătim înainte un avans de 5 milioane pentru ca firma să înceapă lucrările. Păi de unde să dau eu atâţia bani ? Dacă aveam să îmi prisosească, eram de acord cu drag, dar fiecare îşi cunoaşte lungul plapumei”, spune Iancu Dumitrel, locatar în zona reabilitată parţial, pe strada Primăverii.
Pentru cetăţenii şi asociaţiile non-profit care execută izolarea termică pe toate laturile clădirii, primăria va lansa concursul „Slatina în haină nouă”. Câştigătorii vor primi drept premiu vopseaua decorativă şi manopera de aplicare, costurile urmând să fie suportate din bugetul local.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite