Slatina: Romeo Prandea, maestru în arta mozaicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este printre puţinii artişti din ţară care pictează în mozaic. Îşi produce singur mozaicul cu ajutorul unor cuptoare inventate de el. În prezent, alături de echipa lui, lucrează la catedrala „Înălţarea Domnului” din Slatina

În liceu şi-a dat seama că este atras de artă şi de pictură. A început să picteze şi să experimenteze diferite tehnici de desen, iar cu timpul s-a perfecţionat. Deşi la început a fost profesor de biologie pasiunea şi dragostea pentru artă l-au împins să renunţe la învăţământ şi să se apuce să practice ceea ce şi-a dorit de când se ştie, să picteze icoane în mozaic.Acum a devenit unul dintre puţinii  artişti din ţară care execută picturi în mozaic şi tot el este cel care va realiza pictura în mozaic a catedralei „Înălţarea Domnului” din Slatina. „Încă de pe vremea liceului eram pasionat de artă. Îmi plăcea foarte mult să desenez. După terminarea facultăţii am devenit profesor, dar simţeam că nu fac ceea ce îmi doresc, aşa că am început să mă documentez despre pictura în mozaic şi procesul de fabricare al acestuia. Am renunţat în 1995 să mai predau şi mi-am deschis un atelier de pictură în mozaic. A trebuit să investesc foarte mult în acest atelier, dar până la urmă a ieşit aşa cum mi-am dorit”, ne-a mărturisit maestrul Romeo Prandea.

În pas cu tehnologia

Este un autodidact convins, învăţând să picteze de unul singur. Tot timpul este la curent cu noile tehnologii care apar şi se documentează zilnic pentru a fi cel mai bun din branşă. Pentru că mozaicul este foarte scump şi trebuie luat de peste hotare artistul slătinean şi-a construit propriile cuptoare pentru a produce singur mozaicul. Construirea cuptoarelor a fost realizată de el însuşi fiind o noutate tehnologică în acest domeniu. Cuptoarele sunt automate, fiecare dintre acestea fiind asistate de câte trei calculatoare care au rolul de a controla temperatura şi dozarea diferiţilor compuşi chimici care sunt folosiţi în procesul de fabricare a mozaicului din sticlă. „Sunt pasionat de tehnologie de foarte mult timp. Toate tehnicile şi tehnologiile folosite la construirea cuptoarelor sunt inventate de mine. Pot să produc pe zi trei metri pătraţi de mozaic din sticlă. Acum lucrez la pictura de mozaic din sticlă cu care va fi decorată catedrala «Înălţarea Domnului» din Slatina”, a spus talentatul artist.


Prima pictură


Îşi aduce aminte cu mare plăcere de prima sa pictură, deşi a trecut mult timp de atunci. Se simte foarte atras de biserică şi este un om credincios. Toate picturile sale, indiferent că sunt icoane sau picturi realizate în mozaic beneficiază de aceeaşi atenţie. „Nu pot să fac ceva dacă nu fac din suflet. Atunci când pictez mă simt în largul meu. Prima mea pictură în mozaic a fost pentru «Episcopia Râmnicului». De atunci am realizat foarte multe icoane în mozaic, nici nu le mai ştiu numărul, Cred că sunt peste 300”, mărturiseşte artistul slătinean.


Profil:
Născut: 29 aprilie 1962, Slatina
Studii: Facultatea de Biologie, Bucureşti
Familie: căsătorit, un copil


Întrebări:
Ce rol are tehnologia în această meserie?
R.P. În această meserie tehnologia te ajută foarte mult. Îţi uşurează foarte mult munca şi te ajută să lucrezi mult mai repede. Cu cât ai un atelier mai tehnologizat cu atât costurile de producţie şi de fabricare a mozaicului sunt mai reduse.
Ce însemnătate are pictura în mozaic de la catedrala „Înălţarea Domnului”?
R.P. Este o provocare pentru mine această pictură în mozaic de la catedrala Înălţarea Domnului. Este cea mai mare pictură în mozaic la care am lucrat până acum. Când va fi gata va fi una din puţinele astfel de picturi de la noi din ţară şi una dintre cele mai mari ca suprafaţă.
Ce-i place?
Cel mai mult îmi place libertatea. Oamenii trebuie să fie liberi pentru a duce o viaţă lipsită de stres . Îmi place foarte mult adevărul, pentru că atunci când spui adevărul poţi înfrunta orice.
Ce nu-i place?
Nu suport minciuna şi prefăcătoria. Oamenii din timpurile noastre sunt mult mai răi ca înainte. Societatea a devenit mult pera insesibilă faţă de oameni. Nimeni nu mai face nimic pentru a-şi ajuta semenii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite