Slatina: Răzvan Mirlea, studentul pasionat de agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Răzvan Mirlea, studentul pasionat de agricultură
Slatina: Răzvan Mirlea, studentul pasionat de agricultură

Când tinerii de vârsta lui se gândesc doar la distracţie, Răzvan îşi petrece cea mai mare parte a vacanţei îngrijind plantaţia de pepeni.

Îi place să muncească şi să câştige bani prin forţele proprii. Deşi are doar 19 ani, Răzvan munceşte cot la cot cu părinţii săi. Toată vara s-a ocupat, alături de familia sa, de bostanul pe care l-au înfiinţat cu ani în urmă. Dacă nu este în grădină, este la piaţă, unde vinde cu drag rodul muncii sale. Are cei mai gustoşi pepeni din Piaţa Zahana şi zeci de clienţi în fiecare zi.
Aduce lubeniţele din judeţul Argeş, dintr-o zonă în care nimeni nu îndrăznise să infiinţeze astfel de culturi. „Nimeni din partea de sud a judeţului Argeş nu cultiva pepeni, acum şapte ani, când ai mei au pornit această mică afacere. La început am avut cu toţii o oarecare teamă, mai ales că făceam ceva nou, nemaintâlnit în zonă. Verişorii mei au fost cei care au ştiut micile secrete ale acestui domeniu, pentru că ei au mai fost în zonele în care cultivarea pepenilor este o ocupaţie frecventă a oamenilor“, mărturiseşte tânărul.
Acum, oamenii din Bîrza au luat drept miodel afacerea familiei sale şi au început să devină producători de pepeni verzi.

Este amabil cu toţi clienţii

Chiar dacă era un copil pe vremea aceea, Răzvan a îndrăgit munca şi obişnuia să îşi ajute părinţii la îngrijirea bostanului. Acum, familia se bazează pe sprijinul său şi îi dă pe mână zeci de tone de lubeniţă. „Avem în fiecare an un hectare de bostan . Reuşesc să vând în fiecare zi cam două-trei tone de lubeniţă şi suntem mulţumiţi de profitul pe care îl avem, deşi anul acesta preţurile au fost foarte mici“, explică tânărul.
Deşi munceşte toată vara la săpatul, culesul şi transportul pepenilor, Răzvan este foarte mulţumit de ceea ce face. Iar acest lucru se vede din felul în care discută cu clienţii săi. Indiferenet că sunt tineri sau oameni în vârstă şi uneori dificili, tânărul se poartă frumos cu fiecare în parte. Le respectă dorinţele, le zâmbeşte şi intră în vorbă cu ei. Oamenii îl cunosc şi mulţi îi sunt clienţi fideli. „Noi creştem lubeniţele natural, fără să le forţăm cu chimicale sau cu prea multă apă. Oamenii au observat, probabil, că mafa noastră, a producătorilor, este de calitate şi nu ducem lipsă de clienţi“, spune Răzvan.
Tânărul se pregăteşte pentru a deveni econimist, însă mărturiseşte că nu va renunţa nici la agricultură. Chiar dacă familia sa nu a strâns o avere din vânzarea pepenilor, Răzvan se gândeşte chiar să  îşi extindă cultura şi se mândreşte că poate trăi decent din banii câştigaţi.

Întrebări şi răspunsuri

•• Cum merg vânzările, în acest an de criză?
R.M. Merg destul de bine. Noi ne aşteptam la mai rău, din cauza crizei, însă spre suprinderea noastră au mers bine. Am fost însă nevoiţi să mai scădem preţurile.

•• Care este cheia succesului pentru mica voastră afacere?
R.M. Eu consider că trebuie, înainte de toate, să pui suflet în ceea ce faci, să îşi placă ceea ce faci. Trebuie să munceşti mult şi să nu aştepţi câştiguri foarte mari, în acest domeniu.

Ce-i place
•• Răzavn îşi doreşte să dobândească cât mai multe cunoştinţe noi, în toate domeniile. Îi place să meargă la facultate şi înţelege importanţa studiilor în viaţă

Ce nu-i place
•• Tânărul nu suportă persoanele care nu pun preţ pe munca celorlalţi, care doresc să câştige fără să depună niciun efort.

Profil

NĂSCUT
•• 28 mai 1990, Piteşti judeţul Argeş

STUDII
•• Liceul Teoretic din Costeşti, Argeş, este student la facultatea de Economia Turismului şi comerţului, din Piteşti

FAMILIE
•• necăsătorit

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite