Slatina: Publică revista sportivilor slătineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează de mai bine de 10 ani ca profesoară de limba şi literatura română la Liceul cu Program Sportiv din Slatina. Îşi pregăteşte elevii pentru concursuri, iar în timpul liber se ocupă de publicarea revistei şcolii.


Părinţii ei au fost cei care au sfătuit-o să aleagă meseria de dascăl, dorinţă împărtăşită şi de ea ulterior. Şi pentru că a absolvit liceul la secţiunea filologie, nu a fost greu să se decidă ce disciplină să le predea elevilor. „Te simţi bine, tânăr lucrând cu elevii. Îmi place spontaneitatea lor şi iubesc sensibilitatea artistică a copiilor şi frumuseţea gândurilor lor pe care le regăsesc la fiecare oră de curs în compunerile lor narative sau descriptive. Avem copii frumoşi, talentaţi şi creativi“, aşa îşi descrie profesoara Margareta Tudor profesia. Pentru a fi aproape de elevii ei, Margareta adoptă metode noi pe care le aplică la orele de curs. Dacă la început totul e joacă, mai târziu internetul este cheia spre succes.

Lucrează cu elevii în week-end-uri


„Începem studiul materiei prin a scrie compuneri deosebite. Elevii descriu momente pe care le-au trăit, pun titluri jucăuşe, şi totul devine o joacă. Copiilor le place literatura în general, gramatica li se pare mai grea. Le place să citească, sunt creativi. Acum avem deschiderea spre internet şi le punem filmuleţe, îmbinăm metodele de predare moderne cu cele tradiţionale“, explică profesoara. Şi ca orice dascăl care se respectă, Margareta trimte în fiecare an elevi la concursuri. Are elevi buni, cu care lucrează la şcoală dar şi suplimentar, în zilele de week-end. „Am un elev care a obţinut locul I, medalie de aur şi participare la etapa finală a concursului Evaluare în educaţie. De asemenea, elevii mei au mai participat şi la alte concursuri dar nu au reuşit până acum să se califice la etapa naţională şi către asta ne îndreptăm. Din acest motiv le spun elevilor să fie atenţi la gramatică în special, să citească cu atenţie enunţul şi să eleboreze compuneri frumoase“, spune Margareta.

Din 2006 face revista şcolii

Pe lângă atribuţiile specifice profesiei de dascăl, Margareta se ocupă în puţinul timp liber pe care îl are şi de revista şcolii. Îşi îndeamnă elevii să scrie poezii sau compuneri, pe care le colectează apoi şi le publică. „Mă ocup de revista şcolii, care se numeşte Orizont, din anul 2006. Elevii noştri scriu poezii, compuneri. Avem mai multe secţiuni în revistă: o pagină este dedicată activităţilor Comenius, în alte pagini sunt publicate creaţiile copiilor. Facem asta pentru a-i atrage să compună, să citească şi pentru a le dezvolta spiritul competiţional“, povesteşte profesoara.



Profil
NĂSCUTĂ. 5 ianuarie 1974, Slatina
STUDII. Facultatea de Litere şi Istorie din cadrul Universităţii Craiova, Master în Literatura Română
FAMILIE. Căsătorită, are doi copii


Ce-i place
•• „Lectura, călătoriile, înotul. Îmi place să fiu o persoană informată şi pentru asta citesc foarte mult. La oamenii din jurul meu apreciez sinceritatea, deschiderea lor spre nou şi modestia. Ador să călătoresc în afara ţării, am vizitat până acum Italia, Grecia, Turcia şi Austria“.

Ce nu-i place
•• „Urăsc falsitatea, minciuna şi ipocrizia. Nu-mi place să gătesc în cantităţi mari, pentru familia mea fac cu mare drag. Nu suport să fiu certată, chiar dacă greşesc, prefer să mi se spună frumos“.


Întrebări şi răspunsuri

•• Ce îi sfătuiţi pe tinerii care vor să lucreze în învăţământ?
M.T.: Dacă luăm în considerare partea financiară cred că nimeni nu şi-ar mai dori să lucreze în acest domeniu. Nu este o meserie rentabilă din punct de vedere financiar dar dacă o faci din pasiune trebuie să-ţi placă. Mie îmi place ceea ce fac şi nu am regretat niciodată că am intrat în învăţământ. Încerc însă să-mi găsesc un al doilea job pentru perioada verii.

•• Ce relaţie există între dumneavoastră şi elevi?
M.T.: Cred că este o relaţie foarte bună, bazată pe încredere şi sinceritate. Evident că există şi o limită, trebuie să ştie şi ei dar şi eu unde să ne oprim. Cred că un profesor trebuie să ştie să îi apropie pe elevi, să creeze o relaţie specială între el şi copii, pentru că odată ce elevii îndrăgesc dascălul, îndrăgesc şi materia pe care acesta o predă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite