Proiectul “Caravana Carierei” dedicat tinerilor a ajuns la Slatina. Autorităţile publice au tratat iniţiativa cu indiferenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii autorităţilor publice locale/judeţene sau ai AJOFM cu tratat nepermis iniţiativa "cu flit"
Reprezentanţii autorităţilor publice locale/judeţene sau ai AJOFM cu tratat nepermis iniţiativa "cu flit"

Unul dintre cele mai ample şi mai ambiţioase proiecte demarate în ultimii ani în ţară pentru ajutorarea tinerilor abia ieşiţi de pe băncile şcolii sau facultăţii a ajuns, miercuri – 1 august, la Slatina. Iniţiat de Blocul Naţional Sindical, în parteneriat cu Universitate Româno-Germană din Sibiu, proiectul a dus deja la conceperea unei baze de date cu aproape 2.300 elevi din toată ţara ce vor fi ajutaţi să îşi facă o car

Întâlnirea dintre reprezentanţii iniţiatorilor proiectului “Caravana Carierei”, adică Blocul Naţional Sindical (BNS), şi cei invitaţi să participe la dezbaterea scopurilor acestuia – autorităţi publice locale, furnizori de formare profesională, organizaţii patronale, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Inspectoratul Şcolar Judeţean, licee şi facultăţi din Slatina, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, ONG-uri -- a avut loc la Hotelul “Bulevard Prestige”.

Unul dintre ţelurile proiectului, a spus managerul proiectului - nimeni altul decât Dumitru Costin, liderul BNS, constă în stabilirea unui concept de bază pentru aşa-zisele “centre de dezvoltare a carierei”, menite să întărească legăturile dintre comunităţile şcolare, actorii din piaţa muncii şi tinerii aflaţi la finalul absolvirii studiilor liceale.

“Noi, cei care am demarat acest proiect pentru tineri, ne-am propus ca, în cadrul acestor întâlniri pe care le avem în toată ţara din decembrie 2011 încoace cu cei pe care îi invităm ca să participe, să identificăm cele mai bune căi de comunicare şi de lucru în echipă astfel încât - împreună - să venim în sprijinul tinerilor cu un pachet de servicii care să îi sprijine în tranziţia de la liceu către piaţa muncii sau către sistemul superior de învăţământ. Suntem singura entitate din România care a venit cu o asemenea idee. În acest sens facem o amplă cercetare pe piaţa muncii, care a scos la iveală nişte lucruri ce ne-au uimit. Unul dintre acestea este că, în judeţele din sudul ţării de exemplu, doar 25% dintre tinerii care termină liceul sau o facultate reuşesc să îşi găsească o slujbă în domeniul în care s-au pregătit. Ce înseamnă asta? Înseamnă bani cheltuiţi în van şi timp irosit inutil, înseamnă resursă publică şi privată cheltuită degeaba. Lucrurile nu pot continua ca până acum, trebuie operate schimbări şi de aceea am decis să dăm drumul unei ample operaţiuni în rândul elevilor de liceu pentru a vedea cum să îi ajutăm concret, nu pe hârtie cum a fost până acum”, a declarat Dumitru Costin.

.

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Elevii cu părinţi plecaţi peste hotare, în pericol

“Caravana Carierei” a parcurs până acum, din decembrie 2011, un număr de nouă judeţe, printre care Maramureş, Dolj, Vâlcea, Cluj, Satu Mare, Mehedinţi, Olt ş.a. Practic, cei angajaţi în derularea proiectului vin în liceele din judeţele pe care le parcurg, deţin tehnică de calcul şi un cort de 100 m.p. unde se discută cu elevii. Până acum au intrat în contact cu membrii caravanei 2.274 elevi aflaţi pe finalul studiilor, ale căror date au fost introduse într-o bază centrală pentru a se ţine legătura cu ei şi a fi ajutaţi să îşi atingă scopurile propuse.

Diriguitorii proiectului au discutat în judeţul Olt cu tinerii din cadrul a două licee din Slatina – “Petre S. Aurelian” şi “Radu Greceanu”, şi au stabilit un specific aparte: mulţi tineri elevi nu au alături părinţii, aceştia fiind plecaţi la muncă peste hotare. S-a ajuns la concluzia că aceştia tineri au nevoie urgentă de ajutor pentru ca ei să nu se “piardă” din cauza pericolului de a fi absorbiţi de zonele “gri” ale societăţii ori a anturajului inadecvat în lipsa unor sfaturi din partea familiei.

Autorităţile publice, implicate “cu forţa” să îi ajute pe elevii din anii terminali

“Deşi văd că autorităţile de aici de la Olt - indiferent că vorbim despre Primărie, AJOFM sau Prefectură - nu par prea interesate de problema viitorului tinerilor, noi le vom propune totuşi acestora să intre în reţeaua noastră centrală de date şi îi vom ajuta cu tot ce avem pentru ca ei să întreprindă, în teritoriu, unele măsuri care să sprijine elevii din anii terminali să ştie sigur ce au de făcut în viitor şi să nu mai aibă neşansa de a se trezi şomeri sau în dificultate de a-şi găsi un loc de muncă. Instituţiile statului sunt obligate să reacţioneze, degeaba încearcă ele să stea deoparte acum pentru că nu o vor putea face mereu”, a afirmat Dumitru Costin, liderul BNS, care a precizat că majoritatea tinerilor s-au plâns că au parte de prea multă teorie şi prea puţină practică.

Proiectul “Caravana Carierei” are stabilit ca, până în luna mai 2013, specialiştii săi să parcurgă 21 de judeţe ale ţării pentru a discuta cu elevii de liceu şi să îi ajute practic să îşi stabilească viitorul în funcţie de propriile posibilităţi, competenţe şi tendinţe de pe piaţa muncii. Reprezentanţii proiectului şi-au propus să consilieze cca. 3.500 elevi, dintre care cei mai talentaţi 1.050 vor primi la final câte un laptop.

Finalul proiectului va aduce cu sine crearea a nouă “Centre de Dezvoltare a Carierei” în oraşele: Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Oradea, Târgu-Jiu, Iaşi, Piteşti şi Brăila. „Caravana Carierei” este un proiect  derulat de Blocul Naţional Sindical în parteneriat cu Universitate Româno-Germană din Sibiu şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeşte în oameni!”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite