Slatina: Programul de depistare a cancerului de col uterin va demara la 1 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Programul de depistare a cancerului de col uterin va demara la 1 octombrie
Slatina: Programul de depistare a cancerului de col uterin va demara la 1 octombrie

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau cele care au ultimele 3 analize negative vor beneficia gratuit de un examen citologic Babeş Papanicolau.

Pregătirile pentru programul de depistare a cancerului de col uterin demarat de Ministerul Sănătăţii sunt pe ultima sută de metri în judeţul Olt. Astfel până la 30 sept o comisie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt trebuie să selecteze medicii de familie dar şi cabinetele de obstetrică-ginecologie care vor fi incluse în program. „În această săptămână se selectează medicii de familie şi cabinetele de obstetrică-ginecologie. O să fie selectate maxim 120 de cabinete medicale de asistenţă medicală primară. În condiţiile în care la noi în judeţ nu sunt foarte multe cabinete de ostetrică-ginecologie, aproximativ 20, vrem să fie incluse toate în program. De asemenea vor fi incluse şi cabinetele din spitale“, a precizat dr. Marinela Madan, director adjunct în cadrul DSP Olt.

3.000 de femei consiliate până la sfârşitul anului

Programul nu se adresează însă întregii populaţii. Reprezentanţii DSP Olt îşi propun ca 3 din 10 femei consiliate de medicii de familie să beneficieze de acest test. Unul dintre criteriile după care vor fi selectate acestea este accesibilitatea către cabinetele de obstetrică-ginecologie, pentru că transportul femeilor către cabinete nu este gratuit. „În acest program se doreşte efectuarea unui studiu pe un lot reprezentativ de populaţie feminină. Nu se adresează întregii populaţii. Astfel din 10 femei consiliate de medicii de familie, 3 trebuie să beneficieze de examenul Babeş Papanicolau. Accesibilitatea către cabinetele de obstetrică-ginecologie va constitui un criteriu“, a explicat dr. Marinela Madan. Se estimează ca la nivelul judeţului Olt, programul să demareze la începutul lunii octombrie, iar până la sfârşitul anului 2009 să fie consiliate 3.000 de femei, dintre care 1/3 să beneficieze de testul gratuit. Un examen Babeş Papanicolau costă aproximativ 60 lei.

Aflaţi din Adevărul de Seară de astăzi ce spun femeile despre programul de depistare a cancerului de col uterin!

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite