Procurorul Iacobescu trage de timp pentru a se pensiona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni - 7 mai, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României din Bucureşti, a avut loc prima înfăţişare pentru analizarea recursului formulat de procurorul Eugen Iacobescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt împotriva sentinţei procurorilor Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie a.c. de mutare disciplinară pentru trei luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Motivul acestui verdict: dec

Procurorul Eugen Iacobescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a contestat sentinţa pronunţată de colegii săi de la Secţia de disciplină pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului legal în care putea face acest lucru.
Luni - 7 mai, trebuia analizat recursul procurorului oltean, dar acesta, la fel cum a procedat şi în timpul verificărilor iniţiale de dinaintea sentinţei C.S.M. din 8 februarie a.c., a adoptat din nou tactica tragerii de timp. Astfel că, luni, când Iacobescu trebuia să afle dacă va petrece sau nu la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi cele trei luni de “exil” primite drept sancţiune pentru că a spus prea multe ziariştilor când îl ancheta pe Sandu Anghel (alias Bercea Mondialu’, n.a.), totul s-a amânat pentru luna iunie. Mai exact, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au dat un nou termen după ce Iacobescu a invocat lipsa unui apărător care să-i susţină cauza. Până la finalizarea cazului, procurorul Iacobescu va continua să-şi desfăşoare activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.
“Domnul Iacobescu a depus contestaţie vizavi de sentinţa Consiliului Superior al Magistraturii de mutare disciplinară pe trei luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Acum aşteptăm cu toţii finalizarea dosarului şi a acestei situaţii, fără de care lucrurile nu pot avansa. Până atunci, dl. procuror Iacobescu îşi va desfăşura în continuare activitatea în cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt”, a declarat şeful Parchetului Olt, Gheorghe Constantinescu.

Tactici şi tactici

Reamintim că, în februarie anul trecut, pe când îl ancheta pe Bercea Mondialu’ pentru îşi înjunghiase un nepot, Iacobescu ar fi spus ziariştilor că la dosar există interceptări ale unor convorbiri telefonice între interlop şi fratele preşedintelui ţării, Mircea Băsescu, care indicau implicarea celui din urmă în sensul că interlopul i-ar fi dat fratelui preşedintelui ţării 300.000 de euro pentru a-l ajuta să scape de acuzaţii. Ulterior, procurorul a negat afirmaţia, deşi ziariştii au descoperit la scurtă vreme stenograme ale unor înregistrări telefonice în rechizitoriul dosarului ce dovedeau veridicitatea afirmaţiilor procurorului oltean. Drept urmare, lui Iacobescu i-a fost retras dosarul, iar procurorii CSM au declanşat imediat o verificare în urma căreia magistratul oltean risca să fie dat afară din magistratură, dar totul s-a terminat cu o sancţiune disciplinară de mutare a acestuia pe trei luni la o instanţă dintr-un judeţ vecin.

image
image
image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO !!!

Surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul au declarat că procurorul Iacobescu intenţionează să iasă la pensie înainte de finalizarea dosarului, de unde şi tactica tragerii de timp adoptată în timpul audierilor la CSM şi ÎCCJ. Eforturile sale par a fi însă în van deoarece, tot luni - 10 mai, CSM a decis ca magistraţii anchetaţi să nu se mai poată pensiona înainte de finalizarea situaţiei lor personale în acest sens.
Menţionăm că magistraţii - judecători şi procurori, sunt singura categorie din ţară care se pensionează după criteriul potrivit căruia primesc 80% din cel mai mare salariu avut în ultimii cinci ani, în vreme ce restul contribuabililor se pot pensiona cu numai 40% din salariul mediu încasat toată viaţa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite