Procurorul lui Bercea, mutat disciplinar la Mehedinți pentru trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Eugen Iacobescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a fost sancționat cu mutarea pentru trei luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Măsura survine în urma declarațiilor făcute în februarie anul trecut, când îl ancheta pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’, pentru tentativă de omor asupra unuia dintre nepoţii săi.

Decizia a fost luată astăzi de colegii lui Iacobescu de la Secţia de disciplină pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Aceștia au considerat că magistratul slătinean a greșit când a spus ziariștilor mai mult decât trebuia. Mai précis, Iacobescu ar fi spus ziariștilor că la dosar sunt interceptări ale unor convorbiri telefonice între Bercea Mondialu’ şi fratele preşedintelui țării, Mircea Băsescu, care indicau implicarea celui din urmă în sensul că interlopul i-ar fi dat fratelui preşedintelui ţării 300.000 de euro pentru a-l ajuta să scape de acuzaţii. Ulterior, procurorul a negat afirmaţia, deşi ziariştii au descoperit la scurtă în vreme stenograme ale unor înregistrări telefonice în rechizitoriul dosarului lui Bercea ce dovedeau veridicitatea afirmaţiilor procurorului. Drept urmare, lui Iacobescu i-a fost retras dosarul, iar procurorii CSM au declanşat imediat o verificare în urma căreia magistratul oltean risca să fie dat afară din magistratură.
Magistrații CSM au apreciat însă, ieri, că Iacobescu nu a greșit atât de grav încât să fie excus din branșă și i-au aplicat o altă sancțiune care întărește faptul că, totuși, a încălcat două dintre prevederile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Este vorba despre nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei din gravă neglijenţă. După expirarea “pedepsei” de trei luni, procurorul slătinean se va întoarce la vechiul loc de muncă. Decizia nu este definitivă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite