Slatina: Primarii nu au bani să închidă gropile de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Primarii nu au bani să închidă gropile de gunoi
Slatina: Primarii nu au bani să închidă gropile de gunoi

Pentru că bugetele locale sunt sărace, iar în judeţ nu există un loc de depozitare a deşeurilor, toate gropile de gunoi de la sate au rămas deschise.

Deşi ar fi trebuit închise cel târziu de 16 iulie, gropile de gunoi din comunele oltene sunt şi astăzi deschise. Toate trimăriile au transmis înainte de termenul limită către Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt hotărârile de consiliu local prin care anunţă că vor închide depozitele şi vor ecologiza zona. În realitate însă, problema este aproape imposibil de rezolvat. Bugetele locale sunt atât de sărace încât abia îşi permit să plătească salariile şi utilităţile, iar chletuielile pentru închiderea şi ecologizarea gropilor sunt foarte mari. De asemenea, dacă ar găsi resursele necesare pentru închiderea depozitelor, oamenii din comune nu ar avea unde să mai arunce gunoiul. „Noi am avut o groapă mai mare pe care am închis-o aşa cum ni s-a cerut. Pe locul respectiv am plantat 3000 de salcâmi. Acum, oamenii duc gunoiul în alt loc, undeva pe câmp, departe de sat. Deocamdată oamenii din comună nu sunt pregătiţi să suporte costurile unui serviciu de salubritate. Când se va amenaja groapa ecologică de la Bălteni, vom aloca fonduri din bugetul local pentru a transporta gunoiul acolo“, a explicat Victor Dima, primarul din Coteana.
Edilii olteni spun că nu au bani să închidă spaţiile de depozitare a deşeurilor. „Problema este aceeaşi în toate comunele. Adevărul este că nu sunt bani pentru închiderea gropilor. Nu ştiu cum vom rezolva această problemă“, a spus Gheorghe Ristea, primarul comunei Valea-Mare.

Controale inutile

Cu toate că problema gropilor rămase deschise este cunoscută la nivel judeţean, instituţiile fac controale inutile. O echipă formată din reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Olt srăbate zilele acestea judeţul, pentru a verifica dacă au fost închise gropile. „Constrolul este dispus de la nivel central şi se vor desfăşura până la sfârşitul lunii. Primarii trebuie să găsească o soluţie pentru a rezolva problema gropilor de gunoi. Au primit mai multe informări şi ar fi trebuit să se conformeze până acu. O soluţie ar fi achiziţionarea unor containere ecologice pentru depozitarea temporară a deşeurilor şi transportul ulterior al acestora către depozitele ecologice. Deocamdată avem trei astfel de depozite, la Caracal, Balş şi Drăgăneşti“, a explicat comisarul Aura Mandache, purtătoarea de cuvânt a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Olt.
În toate cele 104 comune din judeţ gropile de gunoi sunt încă deschise.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite