Primăria Slatina vrea Cinematograful Victoria din centrul istoric al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a transformat fostul cinematograf Alutus într-un complex cultural, Primăria Slatina a făcut demersuri la Ministerul Culturii pentru a prelua în şi cinematograful Victoria, situat în centrul vechi al oraşului. Clădirea monument istoric este într-o stare avansată de degradare, iar autorităţile locale vor să o reabiliteze.

Autorităţile locale vor această clădire pentru că zona istorică va intra în reabilitare printr-un proiect pe fonduri europene, edilii intenţionând să spijine şi cetăţenii care deţin imobile în zonă să refacă faţadele clădirilor. “Vrem să refacem şi acest imobil care face parte din centrul istoric. Zona va fi reabilitată în următorii doi ani. Vom face aici fie un cinematograf, fie o sală de spectacole pentru că această zonă istorică va intra în circuitul turistic al oraşului », a explicat primarul Darius Vâlcov.

Cinema Victoria închis de 20 de ani


Primăria a făcut demersurile necesare la Ministerul Culturii, după ce consilierii locali au aprobat preluarea cinematografului. « Eu i-am prezentat ministrului proiectul nostru şi i-am arătat ce am construit în fostul cinema Alutus şi l-am invitat chiar la inaugurare în noiembrie. A spus că va analiza propunerea noastră şi sper să primim un răspuns pozitiv. Acum acolo sunt cabinete de avocaţi pentru că România Film trăieşte din închirierea acestor săli », a explicat primarul.
Cinematograful Victoria nu mai funcţionează de peste 20 de ani. « Îmi amintesc când mergeam la filme şi spectacole acolo şi ne plimbam de la Fântâna Speranţei, prin centrul istoric, până la Podul Olt. Era zona de promenadă. Sper să facă ceea ce spun », a spus Vasil Ciorei, de 59 de ani, grafician.
Fostul cinema Alutus transformat în Centrul Cultural Eugen Ionescu unde va funcţiona o sală de teatru şi două de proiecţii 3D, va fi inuagurat în noiembrie de Zilele Eugen Ionescu, investiţia fiind de 2,5 milioane de euro.

Istoricul Cinematografului Victoria

Clădirea unde a funcţionat Cinematograful Victoria a fost construit în 1933 şi este monument istoric. Iniţial a fost Club al Ofiţerilor, apoi sală de spectacole. Este o construcţie în stil neoromânesc, bogat ornamentată, cu faţadă imaginativă şi balcon sprjinit de două coloane. Deasupra este un turn din lemn care se mai păstează şi astăzi, de unde se anunţau în trecut evenimentele locale.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite