Primăria Slatina bagă aproape 800.000 de lei în refacerea “look”-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Slatina dă startul renovării clădirilor din Centrul Vechi al oraşului. În urma analizelor şi a discuţiilor cu oficiali în temă, s-a luat decizia ca lucrările ce vor schimba imaginea primăriei să aibă în vedere menţinerea actualului look, dar cu semnificative îmbunătăţiri de aspect. Se vor reface elementele decorative şi se va reveni la forma iniţială, iar tâmplăria PVC montată în urmă cu doar câţiva ani pe s

În urma unei şedinţe a consilierilor ţinută la finele săptămânii trecute a fost aprobat un proiect prin care va fi reabilitată faţada primăriei. De asemenea, au fost avute în vedere şi consolidarea elementelor de faţadă, reparaţii la şarpantă şi înlocuirea învelitorii din tablă zincată. Durata lucrărilor nu ar trebui să depăşească un an.
“Prin aprobarea acestui proiect de hotărâre noi demarăm practic lucrările de schimbare la faţă a Centrului Vechi în sine. Este binecunoscut faptul că imobilele de aici reprezintă << bijuteria >> oraşului şi că majoritatea dintre ele se află într-o avansată stare de degradare. Noi am trecut deja la inventarierea clădirilor istorice din centrul vechi, dar nu este atât de uşor deoarece nu se cunosc proprietarii”, a declarat viceprimarul Ana Anghel.
Clădirea propusă a fi consolidată este inclusă în Lista monumentelor istorice publicată de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniu Naţional şi a fost construită în stil art nouveau, proiectarea fiind făcută în jurul anului 1905. În afară de lucrările menţionate la începutul materialului, investiţia mai prevede refacerea elementelor decorative şi revenirea la forma iniţială, restaurarea totală a profililor, consolidarea clădirii prin injectarea de beton aditivat şi renunţarea la blocurile de beton de la bază, aducerea la starea iniţială a tuturor elementelor de faţadă – soclu, foişorul din tablă şi paratrăznetul, reamplasarea instalaţiilor de aer condiţionat exterioare, înlocuirea tâmplăriei din PVC cu tâmplărie din lemn stratificat, şi refacerea trotuarului. Licitaţia urmează a avea loc în cursul acestei săptămâni, valoarea estimată a lucrărilor urmând a se ridica la 797.615 lei fără TVA.
Centrul istoric a fost deja cuprins în două proiecte cu finanţare europeană în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. Este vorba despre implementarea unui sistem de supraveghere video şi reabilitarea infrastructurii străzilor Lipscani şi Mihai Eminescu, dar şi un proiect privind reabilitarea reţelelor de apă şi canal. Cum oraşul vechi va deveni un şantier, autorităţile locale au încercat să identifice un cadru legal pentru a-i determina pe proprietari să refacă şi faţadele, chiar cu ajutor de la primărie.

92 de imobile trebuie consolidate

Prin noile reglementări legale în domeniu, legea dă acum posibilitatea primăriilor ca să intervină unde este cazul împotriva voinţei proprietarului şi să reabiliteze faţada, urmând ca apoi să-şi recupereze investiţia. Legea privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, căci despre ea este vorba, a fost promulgată la sfârşitul lunii iunie. Aceasta oferă soluţii celor care nu-şi permit financiar o asemenea lucrare, cu atât mai mult cu cât chiar şi pentru o tencuială şi o vopsire trebuie întocmit un proiect de un arhitect autorizat destul de scump, şi aceasta fără a fi nevoie de restaurare sau refacere de stucaturi.
“Majoritatea proprietarilor de asemenea clădiri declarate ca fiind istorice nu-şi permit financiar să le restaureze. Orice lucrare trebuie aprobată prin proiect, în judeţ fiind un singur arhitect atestat în acest sens. În ultimul an, s-au renovat patru clădiri în Slatina, iar în luna iunie am avizat trei proiecte ale primăriei pentru sediul administraţiei locale, cel al poliţiei locale şi clădirea Şcolii nr. 1”, a afirmat Gheorghe Iorga, expert monumente istorice în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt.
În municipiul Slatina, 92 ar necesita intervenţie urgentă pentru consolidare. Cele mai multe dintre acestea se găsesc pe raza Centrului Vechi din partea de joc a oraşului, astfel de construcţii fiind cuprinse în zona dintre străzile Ionaşcu - George Poboran – Mihai Eminescu – Dinu Lipatti – Grădiniţei – Mihail Kogălniceanu – Ioan Moroşan – Ionaşcu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite