Popas la muzeul Gunka şi Spiru Vergulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În atelierul de lucru al lui Spiru Vergulescu se află ultima lucrare începută de pictor
În atelierul de lucru al lui Spiru Vergulescu se află ultima lucrare începută de pictor

Oamenii de cultură şi elevii de la arte trec deseori pragul casei muzeu Gunka şi Spiru Vergulescu, oamenii simpli mai puţin.

Muzeul Gunka şi Spiru Vergulescu situat în Slatina, pe strada Livezi, numărul 13, adăposteşte locuinţa natală a pictorului şi o casă din lemn, construită în 2000. În acelaşi an, Spiru Vergulescu şi soţia sa, bulgăroaica Gunka, au deschis muzeul, preluat ulterior de Primăria Slatina şi inaugurat în 2006, chiar de ziua pictorului (13 septembrie). Maestrul, care şi-a iubit oraşul natal şi pe locuitorii acestuia, le-a lăsat slătinenilor un adevărat patrimoniu cultural. „Acesta cuprinde 48 de lucrări de pictură care împodobesc pereţii casei natale şi ai casei de lemn, albume de grafică desenate în tuş cu peniţa, univers şi periplu eminescian, grafică la poezia lui George Bacovia, cărţi scrise de scriitori, poeţi eseişti primite de-a lungul timpului de maestru cu autograful autorilor, piese de mobilier, vitrina pictată, măsuţa cu cele două scaune sculptate, fotoliul florentin, violoncelul şi pianina  la care a cântat muziciana Gunka“, a spus Aurelia Grosu, de la Muzeul Judeţean Olt. Şi atelierul pictorului, situat la etajul căsuţei din lemn, a rămas exact aşa cum l-a lăsat Spiru Vergulescu în 2004, atunci când a renunţat la pictură.

Cetăţean de onoare al Slatinei

Casa muzeu îşi deschide porţile în fiecare sfârşit de săptămână. Aurelia Grosu, ghidul celor care vizitează instituţia culturală, le povesteşte musafirilor cu vorbe alese istoria muzeului. Regretă însă că cei mai mulţi slătineni sunt absorbiţi de alte mijloace de distracţie. „În afară de clasele de artă de la liceu, mai vin şi slătineni, dar mai rar. Însă şi acum vin oameni de cultură din ţară sau din străinătate care l-au cunoscut pe Spiru Vergulescu sau au auzit de el“, precizează Aurelia Grosu. Casa muzeu poate fi vizitată vineri, între orele 14-18, iar sâmbăta şi duminca între orele 10-18. Cei care nu pot ajunge la sfârşit de săptămână se adresa angajaţilor Muzeului Judeţean Olt, care sunt la dispoziţia vizitatorilor. Maestrul Spiru Vergulescu s-a născut pe 13 septembrie 1934 la Slatina şi s-a stins din viaţă pe 8 mai 2007. În 1993, pictorul a primit titlut de „Cetăţean de onoare“ al Slatinei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite