Slatina: Emilia Petrescu Ivan, doctorul florilor din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Emilia Petrescu Ivan, doctorul florilor din oraş
Slatina: Emilia Petrescu Ivan, doctorul florilor din oraş

Lucrează de-o viaţă printre florile din sera familiei şi acolo are a doua familie. De dimineaţa până seara, Emilia stă printre răsaduri şi ştie exact de ce are nevoie o floare ca să crească mare.

Emilia Petrescu Ivan lucrează la sera primăriei de 27 de ani. Aici şi-a început cariera şi tot de aici vrea să iasă la pensie. „În seră este viaţa mea şi a doua familie. După mine este cea mai frumoasă meserie. Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot florile mi le-aş alege”, a povestit Emilia.

Dă flori din seră slătinenilor

În fiecare zi este în seră alături de celelalte angajate sau pe stradă ca să vadă ce fac florile care înfrumuseţează oraşul. Ştie în ce ghiveci stradal sau pe ce stâlp a plantat fiecare fir care a crescut sub ochii ei în seră şi nu este tristeţe mai mare decât atunci când vede că florile dispar peste noapte. „ Din păcate însă cele mai frumoase dispar pentru că la noi în oraş oamenii nu cumpără flori, ci le fură. Dacă vor să aibă acasă o floare pe care au văzut-o într-un ghiveci de pe stradă, aşteaptă momentul potrivit ca să o ia. Nu înţeleg că ar fi mai bine să vină să ne ceară un fir. Dăm cu mare plăcere din speciile pe care le înmulţim aici în seră”, a explicat Emilia.


„Înainte cărăm pământul din pădure, culegeam seminţe de pe unde puteam”

În timp a învăţat totul despre plante, de ce boli suferă şi cum pot fi tratate ele şi împărtăşeşte cu drag şi altora din cunoştinţele ei. „Mai vin unii oameni care ne cer sfaturi atunci când au probleme cu plantele. Ne întreabă despre o boală, vin cu frunzele de la ea să ni le arate şi noi le spunem ce trebuie să facă. Alţii ajung la noi când vor să altoisacă câte un pom”, a povestit şefa serei.
De-a lungul timpului s-au schimbat multe lucruri în sera de la marginea oraşului. Dacă înainte nu se cultivau aici decât câteva specii de plante pe care le găseau angajatele prin păduri şi poieni, acum se ocupă cu flori rare, frumoase. „ Înainte munceam mult mai greu, cărăm pământul din pădure, culegeam seminţe de pe unde puteam pentru că nu ni le cumpăra nimeni, lucarm cu ghivece de pământ de care trebuia să avem mare grijă pentru că nu ne cumpăra nemeni altele în loc. Acum în oraş sunt specii de plante deosebite, albeţia, glicină, diverşi arbori şi sunt atât de frumoase”, a spus Emilia.
Dacă cu temeperaturile ridicate sau cu variaţiile de temperatură din seră s-a obişnuit, Emilia nu suportă să vadă cum florile din oraş mor din cauza căldurii. „Din cauza temeperaturilor ridicate din această vară nu am putut să salvăm unele flori. Mi s-a rupt sufletul când am văzut că oricât le-am udat şi le-am tratat, tot au murit”, a spus şefa serei. Aşa că acum are o grijă deosebită de muşcatele de pe stâlpi pe care le tratează din 10 în 10 zile cu diferiţi stimulenţi şi le udă zilnic.



NĂSCUTĂ
26 decembrie 1963, comuna Corbu, judeţul Olt
STUDII
Liceul Horticol Vitomireşti, judeţul Olt
FAMILIE
Căsătorită, trei băieţi

CE-I PLACE
Oamenii sinceri, cumpătaţi care stau deoparte de scandaluri. Nu pot trăi fără flori.
CE NU-I PLACE
Răutatea celor din jur şi nu suport oamenii care nu îţi ţin promisiunile şi care îi amăgesc pe ceilalţi.

Ce flori sunt potrivite pentru apartament?
Sunt multe flori pe care oamenii le pot ţine în apartament. Muşcatele, petuniile, ficuşii, gracenia. Totul este să înveţe să aibă grijă de ele.

Cum este munca în seră?
Este o muncă liniştitoare care îţi oferă satisfacţii mari atunci când vezi că răsadurile au prins, că florile pe care le-ai plantat cu mâna ta au crescut mari şi frumoase şi că oamenii se bucură de ele.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite