Slatina: Elena Petrescu trăieşte înconjurată de flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slatina: Elena Petrescu trăieşte înconjurată de flori
Slatina: Elena Petrescu trăieşte înconjurată de flori

Au trecut mai bine de 30 de ani de când a înfiinţat prima grădină de garofiţe, la Slatina. Acum, florăreasa este cunoscută chiar şi de copiii care vin în Piaţa Zahana.

Era în conediu de creştere a copilului când a decis să reunţe la postul de laborantă pe care îl ocupa la ALRO, pentru a se ocupa de flori. „În 1974 stăteam la bloc, dar am decis împreună cu soţul meu să închiriem un teren în Slatina, pe care am cultivat flori. El este tehnician horticol şi ştia multe lucruri despre plante. Aveam numai garofiţe pe care le vindeam foarte bine în piaţă“, îşi aminteşte florăreasa.
Câţiva ani mai târziu au schimbat agitaţia din centrul oraşului cu liniştea dintr-un cartier de case. „Am cumpărat o casă pe strada Tudor Vladimirescu. Imobilul era mic şi neîngrijit, dar m-am bucurat foarte mult că avea teren mare. Am făcut sere pe 800 de metri pătraţi şi am pus numai flori. Atunci am hotărât să renunţ la serviciu şi să mă ocup de serele de flori. Pe vremea aceea se câştiga onorabil din vânzarea florilor“, mărturiseşte Elena Petrescu.

„Toate florile sunt crescute natural“

Deşi au trecut mai bine de 30 de ani de când a ieşit pentru prima dată cu flori de grădină pe piaţă, femeia spune că se ocupă cu aceea şi pasiune de plantele multicolore. Când nu este la piaţă, este în grădină şi tot aşa. „În cursul săptămânii mă ocup de grădină. Când nu este prea cald afară, stau toată ziua printre flori. Vineri, sâmbătă şi duminică vin în piaţă, să le vând“
Buchetele multicolore, frumos aranjate în găletuşe cu apă îşi aşteaptă clienii care nu întârzie să apară. Slătinenii de toate vârstele o cunosc pe florăreasa care vinde în Piaţa Zahana zeci de ani şi se opresc la masa ei să cumpere plante mereu proaspte. Clienţii fideli sunt răsplătiţi şi cu fire de bucuioc abia cules din grădină. „Toate florile sunt crescute natural, cu mraniţă. Nu le-am forţat niciodată, nu le-am stimulat. Le pun doar mraniţă, apă şi, când este cazul, le stropesc împotriva diferitelor boli sau dăunători. De aceea florile mele ţin foarte mult în vază, nu se usucă repede, ca cele vândute de intermediari“

A studiat mult despre plante

Pasiunea pentru flori a determinat-o pe slătineancă să citească mult despre flori şi îngrijirea lot. „Mi-a plăcut să studiez şi din cărţi, am învăţat multe şi din vânzarea florilor. Plantele trebuie urmărite tot timpul cu mare atenţie, ca să nu se îmbolnăvească.
Chiar dacă a fost printre primii producători de flori din oraş, femeia nu are un spaţiu amenjat unde să îşi vândă marfa de calitate. „Îmi pare rău că cei care aduc florile de la Bucureşti şi de ocupă doar să le vândă la preţuri mari au locuri amenajate iar noi, producătorii, am fost goniţi în stradă“, se plânge florăreasa care esre nevoită să îşi vândă plantele parfumate de pe un scăunel, la intrarea în piaţă.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite