Pericolele din spatele permisului de vânătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele depistate la vânătoare fără permis riscă să petreacă între 3-7 ani la închisoare pentru infracţiunea de braconaj.

Ca şi pescuitul, vânătoarea are foarte mulţi adepţi. Indiferent de tipul de armă pe care preferă să le folosescă la o partidă de vânătoare, amatorii “sportului regilor” sunt tot mai numeroşi de la un an la celălalt.
Conform Legii nr. 407 din 9 noiembrie 2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, cetăţenii cu domiciliul sau rezidenţă în România care doresc să fie posesori ai unui permis de vânătoare trebuie să îndeplinească mai multe condiţii cumulative. Astfel, trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să fii efectuat un an de stagiatură sub îndrumarea organizaţiei vânătoreşti care gestionează cel puţin un fond de vânătoare la care solicită să fie înscris, să fii luat parte la minimum o instruire practică într-un poligon de tir, să fii fost declarat admis la examenul organizat pentru obţinerea permisului de vânătoare şi în ultimii trei ani să nu fii săvârşit fapte care sunt încadrate ca infracţiuni. Examenul pentru obţinerea calităţii de vânător se organizează anual, pe judeţe. La acest moment, în judeţul Olt sunt înregistraţi aproape 1.650 de vânători.

Amenză de până la 20.000 lei

Omiterea achitării cotizaţiei pentru permisul de vânătoare atrage după sine urmări deloc de neglijat. Cristian Dobrescu, inginer în cadrul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olt, a declarat că un vânător care nu-şi plăteşte cotizaţia la timp nu beneficiază de asigurare de accidente. În plus, dacă este descoperit că participă la o partidă de vânătoare fără cotizaţia plătită la zi, atunci acesta riscă să fie acuzat de braconaj şi, în plus, este pasibil de o amendă de până la 25.000 de lei.
“Organizatorul fiecărei partide de vânătoare este obligat ca, înainte de începerea acesteia, să verifice permisele tuturor participanţilor şi să nu îi accepte pe cei restanţieri la plata cotizaţiei. Dacă totuşi accept acest lucru, el riscă suspendarea din cadrul Asociaţiei pe diferite perioade de timp şi, în funcţie de gravitatea faptei, se poate ajunge chiar la excludere”, a precizat Dobrescu.
Persoanele depistate la vânătoare fără a poseda permis riscă să ajungă la închisoare unde ar putea petrece între 3-7 ani pentru infracţiunea de braconaj.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite