SLATINA:Lenroy Hyatt, jamaicanul de pe malul Oltului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenroy le-a adus slătinenilor savoarea mâncărurilor jamaicane. După ce a lucrat pentru Hilton şi a cutreierat lumea pe vase de croazieră, jamaicanul a deschis un fast-food la Slatina.

S-a căsătorit cu o slătineancă şi a ajuns în scurt timp să iubească România şi să se simtă aici ca acasă. Lenroy şi soţia sa Gratziela au deschis în urmă cu o jumătate de an un fast-food cu specific jamaican, singurul din România. L-au numit Jamram, comibaţie între Jamaica şi România şi l-au inaugurat pe 20 ianuarie, data investiturii preşedintelui Barack Obama.
„Am venit în România pentru soţia mea, dar eu dintotdeauna am visat să ajung în Europa. Am citit foarte mult despre istoria ţărilor europene, despre arhitectura marilor oraşe”, a spus jamaicanul.

Şi jamaicanii mănâncă mămăligă


Aveaa 18 ani când de pe băncile şcolii a ajuns să lucreze pentru lanţul hotelier Hilton pentru că în şcoală făcuse cursuri de cofetărie-patiserie. A plecat apoi pe un vas de croazieră unde a fost director de restaurant şi unde a cunoscut-o pe soţia lui. „De mic am fost învăţat să gătesc pentru că mama mea care are acum 90 de ani m-a pus şi pe mine şi pe fraţii şi surorile mele la treabă. În Jamaica nu se fac diferenţe între băieţi şi fete, toţi trebuie să ştie să gătească, să facă ordine, să spele. Soţia mea are de ce să îi mulţumească acum mamei”,  a spus Lenroy.
Au renunţat la vasele de craozieră şi s-au mutat în SUA unde au stat 7 ani, dar destinul i-a adus la Slatina, iar jamaicanul s-a îndrăgostit de oraşul de pe maulu Oltului. „Sltătinenii m-au primit cu braţele deschise, iar Slatina este acum casa mea. În Jamaica merg în vacanţă. Oamenii de aici sunt la fel ca jamaicanii. Avem obiceiuri asemănătoare, mâncarea este la fel. Facem mămăligă, dar o numim altfel. De aceea îmi place mult mămălig cu sarmale”, a spus Lenroy.
„Îmi place să mă plimb pe străzi, oamenii îmi zâmbesc, mă salută, deja mă cunosc. Tinerii sunt foarte deschişi şi vin şi mă întreabă de Jamaica, de muzica şi cultura noastră, despre care ei ştiu foarte multe lucruri. Le place să vorbească cu mine în engleză, în timp ce eu vreau să vorbesc cu ei în română ca să învăţ”, a continuat jamaicanul.

Vrea să deschidă un bar jamaican

Lenroy şi soţia sa au planuri mari de viitor şi vor să le ofere slătinenilor şi alte surprize jamaicane. 
„Vrem să facem un bar şi un restaurant cu specific jamaican. În anii în care am lucrat pentru alţii am acumulat cunoştinţe, am învăţat foarte multe lucruri, iar acum le folosesc în afacerea mea. Dacă reuşesc să îi fac pe oameni să zâmbească, să se bucure de mîncarea pe care o gătesc, atunci sunt foarte fericit”, a spus Lenroy.


NĂSCUT
29-05-1962, St Ann s Bay, Jamaica

STUDII
Johnson & Whales University, Miami, SUA

EXPERIENŢĂ
Cofetar la Hilton
2 ani director de restaurant pe un vas de croazieră

FAMILIE
Căsătorit

Ce-i place

Să întâlnesc oameni noi, să lucrez cu oamenii. Pentru mine nu contează culoarea pielii, religia.

Ce nu-i place
Oamenii necinstiţi şi răi, care nu îşi fac treaba aşa cum trebuie.

Ce preparat le recomanzi slătinenilor?
Pui jerk, cu orez jamaican şi fasole roşie. Este o mâncare tradiţională a jamaicanilor, iar duminica în fiecare casă găseşti pe masă acest preparat.
Fasolea se fierbe, 15-20 de minute, după care se pune orezul şi lapte de nucă de cocos  şi se lasă la foc până se omogenizează, iar orezul are o culoare brună. Puiul se pune la marinat în jrek, un amestec de 40 de condimente şi apoi se pune la grătar.


Cu ce o să îi mai surprinzi pe slătineni?
Cu un preparat nou, suc de morcovi, dar nu aşa cum se face aici, ci după o reţetă jamaicană. Îl pot bea şi bărbaţii în amestec cu o tărie. Vreau să încerc să văd dacă prindea aici acest preparat.




Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite