Oltul, pe primul loc pe ţară la munca în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de olteni aplică la joburile peste hotare fiind preferaţi de străini. Judeţul Olt se situează pe primul loc pe ţară în ce priveşte contractele încheiate cu străinii şi pe locul II la dosarele depuse prin EURES.

Cei mai mulţi români care lucrează cu contract de muncă în străinătate, selectaţi prin reţeaua EURES a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă provin din Oltenia. În ceea ce priveşte numărul contractelor încheiate, anul trecut campion naţional este judeţul Olt, cu 233 de olteni selectaţi pentru Spania, Marea Britanie, Danemarca şi Italia, urmat de Dolj, Gorj, Călăraşi şi Vâlcea. După numărul persoanelor înregistrate prin EURES disponibile să muncească în afară, secondăm Doljul, cu 1214 cereri.

Avalanşă în 2011

2011 se anunţă unul cu multe oferte, dar şi cu multe contracte pentru români. În numai două luni şi jumătate, cifrele înregistrate indică deja o afluenţă ce atinge jumătatea anului trecut. „Avem 682 de persoane înregistrate, dintre care 80% solicită locuri de muncă în Spania, în agricultură. Au fost organizate deja patru selecţii, dintre care una la Slatina pe 4 martie, pentru stagiari sere de flori şi agricultură Danemarca şi cules căpşuni Spania. Din cele 244 de persoane prezente, au fost selectate 107 persoane, la care s-au adăugat alte opt persoane care au mai fost plecate şi au primit solicitări de întoarcere de la angajatori.”, declară Elena Ţană, consilier EURES. Depunerea aplicaţiilor este suspendată până pe 1 aprilie.

Cei interesaţi trebuie să ştie că, în funcţie de ţară, angajatorii au cerinţe diferite: spaniolii nu cer cunoaşterea unei limbi străine, dar impun o vârstă maximă de 45 de ani, danezii impun experienţa şi cunoaşterea limbii engleze, nemţii au pretenţii mari în ceea ce priveşte limba germană, iar italienii ţin cont atât de calificare, cât şi de cunoaşterea limbii.

INFO BOX
Ofertă mică, dar bănoasă

Anul trecut, prin reţeaua EURES au fost vacante pentru români 3038 de locuri de muncă. În prezent, oferta este destul de mică, de doar 15 locuri: Marea Britanie- zece asistenţi medicali, salariul 26- 30 lire sterline/oră; Norvegia- doi chimişti, 500.000- 700.000 noc/an; Slovenia- un maseur, 1200 euro/lună; Ungaria- doi operatori ceramică, 180.000 forinţi/lună.

CITAT
„Am depus dosar pentru Spania, dar nu am fost selectată pentru că depăşesc 45 de ani, deşi am experienţă în agricultură şi putere de muncă. Sper să prind, totuşi, un contract, că acasă nu avem cu ce ne mai descurca”
Victoria Stroe, casnică

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite