Slatina: Oltenii spun adio cărţilor de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2011, vechile cărţi de muncă vor fi înlocuite cu baze de date electronice. Registru Electronic de Evidenţă al Salariaţilor va permite operarea cărţilor de muncă de la sediul angajatorului direct în baza de date a ITM

Noul an a adus veşti bune pentru angajatorii olteni. Adoptată la sfârşitul lunii decembrie de guvern, ordonanţa de urgenţă prin care se atestă că începând cu 2011 angajatorii vor depune contractele de muncă şi ştatele de plată la inspectoratele teritoriale de muncă în format electronic, i-a bucurat foarte mult pe patronii olteni. Noul Registru Electronic de Evidenţă al Salariaţilor va permite operarea cărţilor de muncă de la sediul angajatorului direct în baza de date a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).  „Fiecare angajator va introduce datele în sistem pe baza unei parole şi a unui utilizator, în cazul celor care beneficiază de acces la internet. Cei care nu au o conexiune la internet pot preda aceste informaţii pe orice suoprt digital, stick sau compact disc la ghişee”, a precizat Daniel Ghiţă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.

„Va fi mult mai uşor pentru un angajator să opereze datele direct de la birou”

Patronii olteni salută introducerea noului sistem şi spun că acesta le va înlesni cu mult desfăşurarea activităţii. „Este o măsură care trebuia implementată de mai mult timp. Prin acest program practic vor fi eliminate cozile la ITM. Va fi mult mai uşor pentru un angajator să opereze datele angajatului direct de la birou”, a spus Claudiu Stăncioiu, directorul unei firme de software din Slatina. Noul sistem este în proces de implementare încă din luna ianuarie 2007. S-a lucrat în paralel atât cu vechiul cât şi cu noul program. „În momentul de faţă, din cele 43.000 de cărţi de muncă în vechiul format, 26.000 sunt la ITM, iar restul de 16.000 sunt la angajatori, urmând ca până la sfârşitul lunii iunie să se încheie procesul de predare a vechilor cărţi de muncă în judeţul Olt”, a mai spus Ghiţă.

Schimbarea locului de muncă, o operaţiune fără bătăi de cap


Odată cu implementarea noului sistem, dacă un angajat vrea să-şi schimbe locul de muncă, acesta nu va mai fi nevoit să-şi ridice cartea de muncă de la vechiul angajator. Toate datele, vechimea în muncă, dreptul la pensie şi celelalte activităţi desfăşurate,  vor fi preluate cu ajutorul noului sistem, în format electronic, de către compania angajatoare.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite