Oltenii solicită concedii medicale să se odihnească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ITM Olt a primit zeci de reclamaţii de la angajaţii care nu beneficiază de concediu de odihnă şi sunt nevoiţi să apeleze la concediu medical.

„Incapacitate temporară de muncă“ este parafa pusă de medici, de-a lungul acestui an, pe 55.000 de concedii medicale ale angajaţilor olteni. Aceasta ascunde însă boli obişnuite, urgenţe, TBC sau cancer, dar şi stres. „63.246 de concedii medicale au fost raportate de la începutul anului 2009 şi până în prezent în judeţul Olt. Dintre acestea, 7.264 sunt pentru maternitate şi îngrijirea copilului bolnav, iar 55.982 pentru incapacitate temporară de muncă“, a spus Constanţa Coteneanu, purtătoarea de cuvânt a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt.

„Stresul de la serviciu duce la boli psihice“

Sunt oameni care nu beneficiază de concediul de odihnă dat prin lege şi care nu au altă soluţie pentru a evada de la serviciu decât concediul medical. Dovadă sunt sesizările primite la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt de la angajaţii nemulţumiţi că nu li se acordă dreptul la concediul de odihnă.
„Neacordarea drepturilor salariale, a tichetelor de masă sau a concediilor de odihnă, nerespectarea programului de lucru sunt principalele probleme sesizate de angajaţii din judeţ. De cele mai multe ori, reclamaţiile sunt întemeiate“, a spus inspectorul Daniel Ghiţă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt.
„În acest an, nu mi-am luat concediu pentru că patronul mi-a spus că e criză şi cine pleacă nu se mai întoarce. Am intrat în medical şi am stat acasă două săptămâni. Nu aveam altă soluţie“, a spus o angajată a unei croitorii din Slatina.
Angajaţii cărora nu li se respectă dreptul la concediul de odihnă sunt sfătuiţi de inspectorii de muncă să reclame această problemă. „Sesizarea poate fi şi anonimă. Angajatorul nu va afla cine a depus reclamaţia respectivă. Oamenii au doar de câştigat dacă spun problemele prin care trec la serviciu“, a mai spus inspectorul Daniel Ghiţă.
„În situaţia în care un angajat lucrează poate chiar şi un an de zile fără a avea concediu de odihnă, intervine stresul, care este foarte mare şi poate duce chiar şi la bolile psihice. Stresul acumulat la serviciu poate duce la situaţii catastrofale“, a precizat dr. Ion Brătoi, medic psihiatru.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite