Oltenii își închiseră granițele și se puseră pe chefuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul meşterilor populari a fost de fiecare dată foarte apreciat
Târgul meşterilor populari a fost de fiecare dată foarte apreciat

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Naţional de Umor şi Caricatură “Oltenii şi... restu’ lumii”, care se desfăşoară la Slatina, a debutat azi prin închiderea granițelor pe întreg spaţiul Olteniei la exact orele 11.15 minute. Astfel, potrivit tradiției, în cele două zile ale manifestării (6-7 octombrie), accesul în teritoriul menționat se face doar în baza unui singur document – “Paşaportul de oltean”, act eli

Program haotic, lipsuri tratate cu... umor

Inaugurarea “noii ordini” a avut loc la Podul de peste râul Olt de la intrarea în Slatina, pe DN 65 – E 574. O trupă de căluşari a fost poziţionată strategic la intrarea pe podul menționat, iar căpitanul juveţilor, Nicolae Popa, a oprit mașinile care încercau să intre „fraudulos” în Oltenia fără pașaport cu ajutorul unei tigăi pe care era inscripționat „STOP”. Cei care s-au aflat azi în zonă au fost blagosloviți de juveți cu câte un blid cu mămăliguţă caldă, o porţie de pastramă proaspăt friptă, o cană cu vin şi un praz din producţia anului curent. Oaspetele de onoare al festivalului din acestan este actorul Claudiu Bleonț, care a fost ținut „sub monitorizare” de caricaturistul Ștefan Popa Popa's. "De fiecare dată vin cu plăcere la Slatina, nu puteam să nu vin tocmai acum", a spus actorul.
Dintre oficialii cu patalama la mână numai președintele CJ Olt a participat, primarul Darius Vâlcov neputând să își rupă zece minute din timp pentru a participa la festivitățile de inaugurare ale festivalului. De altfel, cel puțin în ce privește prima zi a festivalului, lucrurile au decurs haotic, lipsa de organizare spunându-și cuvântul: nimeni dintre oficiali nu a putut preciza care este programul acțiunilor, pașapoartele de oltean au fost distribuite cu parcimonie ș.a. Totuși, partipanții au trecut repede peste aceste inadvertențe și au pus totul pe seama spiritului oltenilor de a rezolva lucrurile în grabă și haotic.
După închiderea granițelor a avut loc inaugurarea Târgului meșterilor populari pe platoul din fața Casei Tineretului, ocazie cu care diverși artiști populari, dar nu numai, își expun marfa spre a fi admirată și cumpărată. Unul dintre cele mai aşteptate momente a fost și în acest an distribuirea de ecusoane cu „foncții” şi (i)responsabilităţi pentru trecători şi oficiali totodată. Cei care au îndrăznit să participe la împărțeală s-au ales cu ecusoane pe măsură - Inutilul festivalul, Fraierul festivalului,  Responsabil cu prazul, Sponsorul festivalului, Colaboratorul festivalului, Slugă la nevastă, Barosanu', Sărac lipit, Dator vândut, Șomer, Văr bun cu șefu' etc.

Două zile de chef

Timp de două zile, slătinenii și nu numai sunt acum chemați să ia parte la spectacole de muzică populară – căluș în special, concursuri de bancuri și epigrame, expoziții de caricaturi și pictură, lansări de cărți și chiar o expoziție de mașini de epocă în miniatură.
Printre manifestările ce vor fi găzduite azi în cadrul festivalului de la Slatina până în ziua închiderii se numără vernisajul internaţional de caricatură Ştefan Popa Popa’s şi a expoziţiei de caricatură Gabriel Bratu, concerte în aer liber cu muzică de petrecere susţinute de ansamblul profesionist „Plaiurile Oltului” pe esplanada Cadei Tineretului. Programul manifestărilor a rezervat pentru mâine duelul epigramiștilor și premierea lor la cafeneaua „Artdelia”, lansări de cărți, concurs de interpretare a bancurilor la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” urmat de un „moment” Claudiu Bleonț. Seara de sâmbâtâ se va încheia cu premierea celor mai buni interpreți de bancuri.




Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite